fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Messut työnhaun vauhdittajana

Cebit messut Saksa

 

Telekom Cebit Saksa Messut

Näyttävät messuständit ovat hauskaa katseltavaa. Nyt tiedän senkin, mihin Deutsche Telekomille kuukausittain syytämäni pennoset valuvat.

Saksa on todellinen messumaa.  Maassa pidetään vuosittain 160-180 viralliset messut, joilla tuotteitaan esittelee noin 180 000 näytteilleasettajaa. Viime vuosina messuilla kävi vuositasolla n. 10 miljoonaa vierailijaa. Messut ei välttämättä ole ensimmäinen tai olennaisin asia, kun on Saksassa työnhaussa. Kävin kuitenkin juuri viime viikolla Cebit-messuilla, joten aihe ikäänkuin tipahti syliini. Käsittelen tässä työnhakuasiaa siis kaikenkarvaisten ammattilaismessujen näkökulmasta – jatkoa seurannee joskus varsinaisista rekrytointimessuista.

Cebit on teknologiauutuuksien näyttäytymispaikka

Ajat muuttuvat. Tämä viehättävä video Cebitin kirjoituskone – ja värikopiouutuuksista vuodelta 1986 kiersi sosiaalisessa mediassa ennen messuja.

Cebit on kiintoisa messutapahtuma, sillä se ylittää uutiskynnyksen Saksan ulkopuolellakin. Läsnäolo Cebitillä on monille digi- ja teknologiayrityksille, esim. Robotiikan valmistajille „Must“. Monet yritykset ajoittavat tuotelanseeraukset Cebitille ja itse messut on höystetty aiheeseen liittyvillä luentosarjoilla. Itse olin työni puolesta kuuntelemassa Digital Marketing Arenan tarjontaa, mutta myös viereisen hallin tulevaisuuslavalla oli toinen toistaan mielenkiintoisempia puhujia, joita olisin kernaasti myös kuunnellut. Tämä onkin leimaavaa useille saksalaisille messuille: tapahtumia, luentoja ja miittejä on enemmän kuin ehtii katsastamaan yhdessä päivässä.

Suomalaisia näytteilleasettajia oli paikalla vain muutamia. Näistä poikkesin aikataulusyistä vain Salli Satulatuolin ständillä.  Satulatuolien suosiosta päätellen näytti kyllä siltä, että saksalainen työelämä käy selän päälle! En siis päässyt jututtamaan “sallilaisia” messujen sujumisesta.

Työnhakijan messuvinkit asiantuntijamessuille

Messut Saksa Cebit Salli

Salli Satulatuolin standilla riitti istuskelijoita – ja tässä tapauksessa se oli hyvä asia.

En itse ollut tällä kertaa työnhaussa messuilla, mutta mieleeni tuli muutama seikka, joilla myös näitä tavan messuja voi hyödyntää työnhaussa. Tosin nämä vinkit tuskin toimivat suurimmilla kuluttajamessuilla, joilla jopa tien luoviminen messuhallin läpi voi tuottaa vaikeuksia. Jätän tästä nyt suosiolla sellaiset “pukeudu siististi”-banaalisuudet pois ja keskityn olennaiseen:

  • Valitse oikea ajankohta: Osa messuista on suunnattu ammattilaisille, osa kuluttajille. Usein ammattilaismessuilla on myös  kuluttajapäivä. Toisinaan messuilla on myös työnhakijapäivä, opiskelijapäivä, teemapäivä x ja Jobboard, johon näytteilleasettajat voivat jättää työpaikkailmoituksia.
  • Valmistaudu: Saksan messut ovat usein isoja. Valmistaudu etukäteen tutustumalla näytteilleasettajaluetteloon netissä. Kirjoita kiinnostavien työnantajien osastot ja paikat muistiin. Tee täsmävierailuja. Itse teen aina sen virheen että lähden soitellen sotaan, koska “kaikki on kiinnostavaa” ja pyörin sitten sokkona ympyrää enkä löydä yrityksiä, jotka oikeasti olisin halunnut nähdä. Eli älkää te tehkö niinkuin minä teen.
  • Tutustu: Jos näytteilleasettaja ei ole pieni Start-up, rekrytointihenkilökunta ei luultavasti ole paikalla messuilla. Jos heittäydyt oikein aktiiviseksi, voit soittaa ja kysyä kuka yrityksestä on paikalla ja kiinnostaako tapaaminen.
  • Älä lannistu: Vaikka paikalla olisi vaan konsulentteja välittävän yhtiön 18-vuotias Chantal, pyri keskusteluun ja jätä korttisi; pyydä välittämään se firman HR-väelle.
  • Havainnoi: Voit kirjoittaa hakemukseesi, että kävit messuosastolla ja se herätti mielenkiintosi tai ottaa sen puheeksi myöhemmin työhaastattelussa. Sama pätee messujen muuhun ohjelmaan. Hakemuksesi erottuu edukseen kun osoitat kiinnostusta juuri tätä firmaa kohtaan.
  • Hanki alan kontakteja: Jututa alasi vaikuttajaa luennon jälkeen tai lyöttäydy oikeaan seuraan iltatilaisuudessa. Sitten vaan Xing-kutsua perään. Yleensä jokainen, myös se alasi guru, on iloinen huomiosta ja hyvästä palautteesta.

Innostuitko lähtemään messuille työnhakuun?  Täältä löydät oman paikkakuntasi seuraavat messut.

Puuttuiko näistä vinkeistä jotain tärkeää? Kerro se minulle niin lisätään se tähän blogiin.

 

One Response

  1. […] myös omassa työssä vastaan tulevista tilanteista tai tapahtumista, ja kirjoitinkin jo taannoin Cebit-messuista. Nyt olin suunnitellut kirjoittavani ”Gründung im Nebenerwerb”-tilaisuudesta, jossa […]

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: