fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Mistä apua yrityksen perustamiseen Saksassa?

Oletko sinä miettinyt yrittäjyyttä Saksassa?

Oletko sinä miettinyt yrittäjyyttä Saksassa? Koronan aikaan monet ovat menettäneet työnsä tai joutuneet kurzarbeitin kurimukseen. Tulevaisuus monilla aloilla on epävarma. Vaikka äkilliset muutokset kirpaisevat, voi vanhan taakse jättäminen olla myös uusi alku. Koska itse olen juuri perustanut yrityksen, ajattelin kerätä tähän juttuun muutamia linkkejä ja vinkkejä paikoista ja kontakteista, joiden avulla yrittäjyydessä voi päästä alkuun.

Yleisiä linjoja on – tadaa, jälleen kerran – vaikea antaa, vaan paikalliset alan kontaktit ovat tässä kullanarvoisia. Katsotaanpa kuitenkin mitä mahdollisuuksia on. Ja unohdetaan hetkeksi, että elämme korona-aikaa ja kaikki on tällä hetkellä hankalaa. 

Hilfe!? Vertaistukea suomalaisilta asiantuntijoilta

Jos suunnittelet yrityksen perustamista Saksaan tai vientiä Saksaan, on suomalaisilta organisaatioilta tarjolla vertaistukea ja asiantuntija-apua. Perinteisiä suomalaisia firmoja auttavia tahoja ovat mm. Suomalais-Saksalainen Kauppakamari ja Business Finland. Business Finland kokoaa saman katon alle kaikki innovaatiorahoitukseen, vientiin, investointeihin sekä matkailun edistämiseen liittyvät palvelut. Myös suurlähetystö ajaa yrittäjien asiaa, vaikkei välttämättä tarjotakaan konkreettisia palveluja yrityksille. Kulttuurin, opetuksen tai tieteen alalla kannattaa kääntyä (myös) Saksan Suomi-Instituutin puoleen. Kaikki nämä toimijat ovat verkostoituneet myös Team Finnland-sateenvarjon alle.

Verkostoitua voi esimerkiksi suomalaisissa kauppakilloissa, joita on tällä hetkellä ainakin Hannoverissa, Hampurissa, Berliinissä, Frankfurtissa ja Münchenissä.

Maksullisia palveluita voi tietysti ostaa myös erilaisilta konsulttiyrityksiltä tai – yrittäjiltä. Suosittelisin ostamaan Saksassa ainakin vero- ja kirjanpitoasioihin sekä juridiikkaan liittyvät palvelut osaavalta tarjoajalta mieluummin kun tekemään itse (ainakaan heti alussa). Myös markkinointiin, viestintään ja myyntiin liittyvää konsultointiapua on tarjolla runsaasti. Pakollinen sisältömarkkinointiosuus: Kysy vaikka tämän blogin pitäjältä tarjousta!

Myös esim. nettisivujen käännökset kannattaa toteuttaa ammattimaisen kääntäjän kanssa, ellei oma Saksa ole natiivi-tasolla. Paikallisten laskujen ja tarjousten kirjoittamiseen löytyy alkuun apua vaikka onlinepalveluista, kuten Billomat:

Billomat

Paikalliset toimijat tuntevat markkinat

Saksalaisista organisaatiosta ainakin IHK:lta kannattaa kysellä yrittäjyyden mahdollisuuksia ja käytännön apua. Paikalliset Startup-hautomot, keskittymät tai co-working-tilat voivat olla myös oivia paikkoja verkostoitua. Jos olet työttömänä yritystä perustettaessa, voit hakea starttirahaa.

Googlaa oma kaupunki + sanat Innovationsförderprogramm / Existenzgründung / Frau und Wirtschaft / Wirtschaftsförderung ja saatat löytää neuvontaa ja tukea. Jos olet työttömänä, voit olla oikeutettu myös starttirahaan. Silloin kannattaa kääntyä Agentur der Arbeitin puoleen.

Todella hyödyllinen apuväline aloittelevalle yrittäjälle on mielestäni myös Gründerplattform.de, jonka avulla voit maksutta suunnitella yrityksesi toimintaa yritysideasta rahoitukseen ja toteutukseen.

Myös markkinointiin löytyy erilaisia palveluita. Kostenloser Marketing Check (Affiliate-linkki) on Picabirdin ilmainen palvelu. He tarkistavat, mitkä toimenpiteet ovat järkeviä kyseisellä alalla, budjetilla ja maantieteellisellä toiminta-alueelle. Arviointi ei ole automaattinen, vaan perustuu henkilökohtaiseen keskusteluun, jossa myös kysymykset ovat mahdollisia. He myyvät tottakai omaa palveluaan samalla, mutta itse Marketingcheck ei velvoita mihinkään.

Marketing Check

 

Somen charmi ja verkostot

Somen hyödyistä yrityksen verkostoitumisessa ei pääse yli eikä ympäri.

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa ottaa saksalalainen XING haltuun ja verkostoitua sekä paikallisesti että oman alan toimijoiden kanssa. Jopa Facebook tarjoaa ryhmiä verkostoitumiseen, tietysti vähän alasta riippuen. LinkedIN alkaa Saksassa olla jopa suositumpi kuin XING. Jos suuntaat Saksaan, kannattaa kieli -tai ainakin oma kuvaus- vaihtaa englanninkieliseksi.

Entä onko sinun kaupungissasi aktiivisia yrittäjäverkostoja? Uusia online-verkostoja syntyy kuin sieniä sateella. Itse olen seurannut Digital Media Women -verkostoa ja erilaisia naisille suunnattuja verkostoja löytyy lisää täältä: https://t3n.de/news/diese-5-female-networks-solltest-1187788/

Saksalaiset rakastavat yhdistyksiä ja seuroja, joten näissäkin paikallinen google-haku kannattaa. Esimerkiksi “Wirtschaftsjunioren”-verkostot ovat paikallisia yrittäjäverkostoja, joihin nimestä huolimatta mahtuu yleensä mukaan myös nelikymppiset “juniorit”.

Oletko sinä miettinyt yrittäjyyttä Saksassa? Vai onko sinulla jo oma yritys? Mistä olet kokenut saavasi parasta apua yrityksen perustamiseen Saksassa? Kerro kommentilla tai viestillä ja lisätään se tähän artikkeliin!

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: