
Työntekijän voi olla hankalaa kertoa avoimesti omista toiveistaan työtä koskien. Siksi työntekijät voivat asettaa Betriebsratin eli yritysneuvoston, joka koostuu joko yhdestä tai useammasta henkilöstä (vrt. luottamusmies) ajamaan omia etujaan. Saksassa Betriebsrat voidaan asettaa yrityksissä, joissa on vähintään viisi työntekijää. Hän nauttii irtisanomissuojaa, joten hänen on roolinsa puolesta helpompi edistää työntekijän asiaa kuin yksittäisen työntekijän.
Betriebsrat edustaa yrityksen työntekijöitä esim. irtisanomistilanteessa tai jos yhtiön organisaatiossa tehdään pienempiä tai isompia muutoksia sekä välittää ammattiydistysten informaatiota organisaatioissa ja tukee näin työntekijää. Myös silloin, kun suurempia ongelmia ei ole, on Betriebsrat tärkeä. Yhdessä työnantajan kassa se (hän) neuvottelee monista työelämän arkipäivään kuuluvista seikoista, esim.:
- Palkkaus, roolin vaihtaminen työpaikalla, erottaminen
- Mahdollisuus tarkistaa yrityksen tilien tilanne, jos taloudellisiin syihin pohjautuva irtisanominen uhkaa
- Työntekijän tarpeeseen pohjautuvat työaikaratkaisut ja niistä neuvottelu
- Jokapäiväiset mahdolliset kiistanaiheet kuten parkkipaikat, tupakkapaikat, radion kuuntelu tms.
Jos siis vaikkapa maahan juuri tulleena suomalaisena jonkin asian oikeutus tai käytäntö työpaikalla kummastuttaa, voit kääntyä asiassa Betriebsratin puoleen.
3 Responses
Hei, Maria,
Ehdottoman tärkeää tietoa erityisesti nuorille ja irtisanomisuhanalaisille.
Heillähän Suomessa on nk. Luottamus- ja Pääluottamusmiehet.
T:Timo
Tekstin sujuvuutta edistäisi, jos mainitset että Betriebsrat on suomeksi yritysneuvosto ja jatkat sitten sillä.
Suomalaisyhtiöissä ei ole yrityneuvostoa, mutta käsite on tuttu:
Euroopanlaajuisissa konseneissa on eurooppalainen yritysneuvosto EWC (EBR Europäischer Betriebsrat) ja Euroopayhtiöissä SE-yrityneuvosto (SE-Betriebsrat)
Moi Liisa,
ja kiitos noista tiedoista, jätän ne tähän näkyviin lukijoille. Ajattelin, että yritysneuvosto käsitteenä ei ole välttämättä kaikille tuttu ja jätin sen siksi pois. Viittasin sen sijaan luottamusmieheen, koska siitä mielestäni saa automaattisesti kuvan, millaisten asioiden hoitamisesta on kyse.
Lisäksi B wie Betriebsrat – kuuluu tähän ABC-teeman henkeen 🙂
– Maria