„Duales Studium“ on yhdistelmä käytännön työtä yrityksessä ja teoreettiisia opintoja yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. 1980-luvulta lähtien tarjolla ollut opintomuoto yhdistää toisaalta oppisopimuskoulutuksen ja toisaalta myös harjoittelija-systeemin elementtejä korkeakoulutukseen.

Koulutus tapahtuu yliopistossa/ammattikorkeakoulussa, erityisessä tarkoitusta varten perustetuissa korkeakouluissa (duale Hochschule) tai ammattiakatemiassa (Berufsakademie). Käytäntö ja teoria vuorottelevat yleensä säännöllisesti rytmissä. Opintoja voidaan suorittaa erilaisissa jaksoissa, esim. Iltaisin/ 5 pv läsnäolojakso kuukaudessa tai vaikkapa 1-2 opintopäivää viikossa. Opinnoista maksetaan harjoittelijan palkkaa vastaava palkka (noin 400-1200 €).

Koulutusohjelma päättyy yleensä alempaan korkeakoulututkintoon (Bachelor/kandi), mutta nykyään on tarjolla myös lukuisia käytännön ja opiskelun yhdistäviä maisteriohjelmia. https://www.wegweiser-duales-studium.de/dualer-master/#duale-master-studiengaenge.

Varsinkin suuremmat saksalaisyritykset tarjoavat usein mahdollisuuksia „tuplaopintoihin“ saadakseen itselleen räätälöityä työvoimaa. Koulutus onkin erittäin yritysvetoista, eli työpaikat kantavat osan sekä opintojen rahoituksesta että opetusvastuusta.

Avoimia paikkoja löytyy täältä: https://www.wegweiser-duales-studium.de/freie-studienplaetze/ Muutenkin sivusto kannattaa lukea läpi, jos tämä opiskelumuoto kiinnostaa.

Posted by:Maria Heiskanen-Schüttler

Asun Saksan Wolfsburgissa, Volkswagen-konsernin kotisijoilla ja työskentelen markkinoinnin parissa. Työpaikka Saksassa -blogi on minulle mukava harrastus. Se esittelee saksalaisen työelämän eri puolia, kirjoittamattomia sääntöjä ja ilmiöitä. Näissä riittää ihmeteltävää!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.