fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

F wie Frauenquote

Työpaikka Saksassa: F wie Frauenquote

Frauenquote eli naiskiintiö tai yleisemmin sukupuolikiintiö (Geschlechterquote tai Genderquote) on nimitys tietyn työpaikan, komitean, johtoryhmän tai organisaation työ- tai hallituspaikkojen jaksamiselle sukupuolen perusteella. Naiskiintiöiden tavoite on asettaa naiset ja miehet tasa-arvoiseen asemaan yhteiskunnassa, politiikassa ja taloudessa.

Saksassa naiskiintiöt ovat olleet ajankohtaisia aina 1980-luvulta lähtien ja noudattelevat suurilta osin eurooppalaista trendiä.

Das Gesetz für die gleichberechtigte Teilhabe von Frauen und Männern an Führungspositionen (FüPoG)

Naiskiintiöt puhuttivat Saksassa erityisesti muutama vuosi sitten. 2015 ajettiin Saksan Bundestagissa läpi naiskiintiö yritysten hallintoneuvostoissa (Aufsichtsrat). Päätöksellä pyrittiin edistämään naisten pääsyä pörssiyhtiöiden hallituspaikoille. Tällöin päätettiin, että vuodesta 2016 tiettyjen suuryritysten hallintoneuvostoissa tulee olla vähintään 30% naisia. Laki koskee noin sataa suurta pörssiyritystä ja vain uudelleen “miehitettäviä” paikkoja. Tämän vuoden (2017) tietojen mukaan laki on myös toiminut: Avoimiin toimiin on järjestäin valittu naisia.

Lain toinen osa pyrkii sitouttamaan yrityksiä naiskiintiöihin. Sen mukaan pörssinoteerattujen yritysten on luotava yrityskohtaiset tavoitteet lisätä naisten osuutta johtoryhmässä, hallintoneuvostossa ja ylimmissä johtoportaissa ja raportoitava näiden tavoitteiden toteutumisesta julkisesti. Laki koskee n. 3500 keskisuurta yritystä. Tämä lainosa ei ole tuottanut toivottavaa tulosta ja naisten osuus yritysten johtoryhmissä on edelleen n. 6% (2017).

Lisätietoja saksaksi: Bundesministerium für Familien, Senioren, Frauen und Jugend

 

One Response

  1. […] Kirjoitin Frauenquotesta lyhyesti vuonna 2017: F wie Frauenquote […]

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: