fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Saksan lomapäivät 2018

Lomapäivät Saksassa 2018

Joululoma tekee tuloaan ja sen jälkeen koittaa upea uusi vuosi 2018! Jos olet jo onnistunut löytämään töitä Saksasta, on aika suunnitella myös ensi vuoden lomia. Saksassa pyhäpäiviä on muutama enemmän kuin Suomessa ja osa lomapäivistä on osavaltiokohtaisia. Sijoittamalla lomapäivät strategisesti pitempien lomien ja pitkien viikonloppujen yhteyteen (nk. Brückentag) voi lisätä omaa vuosilomaa mukavasti. Luvassa on siis paljon arkipyhiä ja niihin liittyviä – usein paikallisia – traditioita. Kuulostaa mukavalta, vai mitä? Toisaalta Saksassa esim. jouluaatto ja uudenvuodenaatto ovat puolikkaita työpäiviä, joten ehtiihän sitä myös sorvin äärellä viettää aikaa.

Kopioin juttua varten viimevuotisesta lomapäiväjutustani suurimman osan, joten jos juttu vaikuttaa tutulta niin syy löytyy kirjoittajan laiskuudesta…

Kansalliset vapaapäivät tekevät arjesta loman

Työpaikka saksassa lomat

Ostsee on köyhän miehen Mallorca.

Uusi vuosi 2018

Maanantai 1. tammikuuta 2018 on lomaa. Ja siitä se lomavuosi sitten alkaa…

Pääsiäinen

Pitkä perjantai 30.03.2018 ja Pääsiäismaanantai 2.4.2018 ovat myös Saksassa vapaapäiviä. Pääsiäinen on saksalaisille ehkä jonkin verran merkityksellisempi juhla kuin suomalaisille keskimäärin. Pääsiäistä juhlitaan syömällä hyvin ja lapsia lahjotaan jouluiseen tapaan muullakin kuin suklaamunilla. Myös katoliset pääsiäiskulkueet ovat tavallisia.

Vappu – Tag der Arbeit

Tiistaina 1. toukokuuta 2018 on vapaapäivä koko Saksassa, kuten Suomessakin. Vappua voi viettää vaikkapa kansanjuhlissa, joissa yleensä pystytetään juhannussalkoa muistuttava “Maibaum” tai vappumarssilla koko yhteiskuntaa vastaan. Berliinissä vappumarssi päättyy usein autojen polttamiseen, kivien heittelyyn ja poliisisaartoon, joten olkaapa varovaisia!

Helatorstai – Christi Himmelfahrt

Helatorstai 10. toukokuuta 2018 on vapaapäivä koko Saksassa. Perjantai on periaatteessa tavallinen työpäivä, mutta koulut ja päiväkodit ovat usein kiinni ja pitävät ns. „Brückentagin“ eli siltapäivän. Se tarkoittaa loman pidentämistä loman ja viikonlopun väliin jäävällä päivällä tai päivillä. Helatorstaina vietetään myös isänpäivää (Vatertag – Herrentag – Männertag). Ei kuitenkaan kannata vielä alkaa kutoa iskälle sukkaa, sillä tätä isänpäivää vietetään poikaporukalla luonnon helmassa kera kaljakärryn.

Helluntai – Pfingsten

Varsinainen helluntai on sunnuntaina, mutta 21. toukokuuta 2018 on Pfingstmontag ja näin ollen lomapäivä koko Saksassa. Helluntai on kirkollinen juhlapäivä (Pyhän hengen päivä tai “Kirkon syntymäpäivä”), mutta Saksassa siihen liittyy usein myös kevään juhlistamista esim. Pfingstbaumin pystytyksen ja yhteislaulun merkeissä.

Pyhän ruumiin juhlapäivä – Fronleichnam

Torstaina 31. toukokuuta 2018 juhlitaan pyhää ruumista, mutta vain katoliset osavaltiot kunnioittavat juhlaa vapaapäivällä. Vapaapäivä on siis seuraavissa osavaltioissa: Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland. Itse en ole tämän juhlapäivän vietosta viellä päässyt osalliseksi, mutta ilmeisesti kuvaan kuuluvat erilaiset kristilliset kulkueet maalla ja merellä.

Saksojen yhdistymisen päivä – Tag der Deutschen Einheit

Keskiviikkona 3. lokakuuta 2018 koko kansakunta suuntaa juhlimaan Saksojen yhdistymistä. Tyypillinen tapa juhlia on oluen ja makkaran kyllästämät katujuhlat, lapsille ilmapallot ja hattarat kouraan.

Uskonpuhdistuksen muistopäivä – Reformationstag

Keskiviikkona 31. lokakuuta 2018 vietetään uskonpuhdistuksen muistopäivää, joka on vapaapäivä seuravissa osavaltioissa: Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt ja Thüringen.

Allerheiligen

Torstaina 1. marraskuuta 2018 on kirkollinen juhlapäivä ja vapaapäivän kera sitä juhlitaan seuraavissa osavaltioissa: Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz ja Saarland

Buß- und Bettag

Keskiviikkona 21. marraskuuta 2018 on kirkollinen juhlapäivä ja Sachsenissa myös vapaapäivä.

Joulu ja uusi vuosi 2019

Maanantai 24.12. on Saksassa perinteisesti ainakin puolikas työpäivä – tiistai 25.12. ja keskiviikko 26.12. ovat Saksassa lomapäiviä. Monet firmat pitävät sen kuitenkin lomaa. Tiistaille ja keskiviikolle sijoittuvat lomapäivät ovat työntekijän kannalta edulliset – ottamalla puolikkaan maanantain lomaa, tulee jouluviikonlopusta pitkä.

Maanantaina 31.12. ja tiistaina 1.1.2019 juhlitaankin sitten jo uutta vuotta lomapäivien kannalta myös erittäin suotuisasti – uusi lomakausi alkakoon!

Lomapäivät käyttöön jo samana vuonna

Lomat Saksassa

Saksalaiset matkustavat mielellään lomalla pidemmällekin.

Saksassa on mahdollista pitää lomaa jo samana vuonna, kun on aloittanut työt. Vakiintunut tapa on, että lomaa ei anota koeajalla (Saksassa yleensä 3-6 kk). Mitään varsinaista estettä tälle ei kuitenkaan ole, vaan työntekijällä on periaattessa oikeus pitää siihen mennessä kertyneet lomapäivät.

Lomapäiviä on vähintään 20 vuodessa (tai 24 lomapäivää 6-päiväistä viikkoa kohden). Keskimäärin firmat tarjoavat kuitenkin työntekijöilleen n. 30 lomapäivää vuodessa. Sopimuksessa määritellään yleensä myös muita mahdollisia palkallisia vapaapäiviä, joita voi olla esim. oma syntymäpäivä, muutto, perheenjäsenen kuolema, naimisiinmeno jne.

Työntekijällä on oikeus ottaa 12 päivää (2 viikkoa) lomaa yhteen putkeen. Periaatteessa työnantajan pitäisi myös hyväksyä lomatoiveet, ellei kieltäytymiseen ole “pakottavia taloudellisia syitä”.

Saksalainen lomailee monta kertaa

Varsinainen “kesäloma-aika” on Saksassa koulujen kesälomien aikaan kesäkuun lopulta syyskuun puoleen väliin. Koulut lomailevat tänä aikana porrastetusti siten, että jokaisella osavaltiolla on reilun kuukauden kestävä loma-aika, jonka tarkka ajankohta vaihtuu vuosittain rotaatiosysteemin mukaan. Lomat on porrastettu yksinkertaisesti siitä syystä, että kaikki 80 miljoonaa saksalaista eivät mahdu autobaanalle samaan aikaan. Lapset eivät muuten juurikaan saa ylimääräisiä lomapäiviä koulusta lukukauden aikana. Ei siis kannata suunnitella Suomen-reissua juhannukseksi, jos perheen koululaisella on lomat vasta elokuussa.

Asun itse Wolfsburgissa, jossa suurimmassa osassa perheitä ainakin joku on töissä Volkswagenin tehtaalla. Tehdas pitää kesäisin muutaman viikon loman, “Werksurlaubin”, jolloin (lähes) kaikki lomailevat. Werksurlaub pidetään aina koulujen lomien mukaan. Myös monissa muissa pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa, joissa kaupungin elämä on keskittynyt jonkun tuotantolaitoksen ympärille, toimitaan samoin. Koulujen lomat osavaltioittain löytyvät täältä.

Saksalaiset ovat kovia matkustamaan lomalla – ja miksipä ei, kun kaikki ihanat Keski-Euroopan kohteet ovat junamatkan päässä – ja harvoin kuulee kenenkään oleilleen lomalla “vain” kotosalla. Mökkejä saksalaisilla ei juurikaan ole – tosin siirtolapuutarhat ovat suosittuja isommissa kaupungeissa.

 

One Response

  1. Eeva Koskinen,Tuusula sanoo:

    Tämäpä onkin mielenkiintoinen! Asuimme Frankfurtissa lähes 40 vuotta sitten mieheni työn vuoksi. Mukavaa,että päivität tietojasi Saksasta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: