Työpaikka Saksassa -blogin vuosi

Perustin Työpaikka Saksassa -blogin huhtikuussa 2017. Blogi ei siis ole vielä vuottakaan vanha, mutta kokemus on ollut hauska! Näin vuoden vaihteessa on hyvä katsella vähän taaksepäin ja vilkaista tilastoja sekä valottaa tulevaisuuden suunnitelmia. Vuoteen on mahtunut hauskoja hetkiä, mukavia uusia tuttavuuksia ja onpa tässä tullut paljon opittua itsekin juttuja kirjoitellessa. Kiitos kaikille teille, että olette olleet matkassa mukana!

Suosituimmat postaukset

Suosituimpia postauksia ovat olleet selvästi laajat asia-aiheet, kuten 3-osainen sarja Saksan palkoista, työttömyys ja johtamiskulttuuri. Luultavasti nämä ovat nousseet jonkin verran myös google-hauissa, vaikka aloitinkin aktiivisen SEO:n vasta nyt joulukuussa. (Tosin kirjoitan jo lähtökohtaisesti aika SEO-henkisesti, kun on tullut myös töissä kirjoitettua online-juttuja, mutta petrattavaa löytyy aina.)

 1. Saksan Palkkataso (+ 1.000)
 2. Työtön Saksassa (932)
 3. Lomapäiviä saksalaisittain (884)
 4. Mistä saksalainen palkka koostuu?
 5. Saksalainen johtamiskulttuuri
 6. Marcus Honkanen: Palkkatoiveet ja todellisuus
 7. Haluaisitko töihin Saksaan?
 8. Saksaan töihin? Muuttajan paperisota
 9. Jorma Mattila pyörittää mediatoimistoa Berliinissä
 10. Rekrytointikonsulttina Saksassa

Aina kun kysyn lukijoilta, mitä he haluaisivat lukea, eniten kannatusta saavat haastattelut. Ne nousevatkin luetuimpien listalla kärkeen heti isojen asia-aiheiden jälkeen. Vähemmän luettuja sen sijaan ovat jaarittelut omasta työelämästäni (tosin en kainona suomalaisena yleensä olekaan jakanut niitä kovin aktiivisesti) ja työelämän ABC-sarja.

Teemat ja aiheet

Työpaikka Saksassa
Mieli on hyvä, kun on hyviä aiheita plakkarissa.

Olen valinnut Työpaikka Saksassa -blogin teemat aina sen mukaan, mikä sattuu juuri nyt kiinnostamaan. Monet aiheet ovat myös tulleet minulle ehdotuksina: Minut on helppo ylipuhua ja motivoida kirjoittamaan tietystä aiheesta kertomalla omista kokemuksista ja tarpeista. Laittakaa siis vaan lisää ideoita tulemaan. On kiva kirjoittaa aiheesta, jonka tietää olevan ainakin jollekulle merkittävä.

Olen tähän mennessä pysyttäytynyt aika tiukasti työelämään suoraan liittyvistä asioista. Periaatteessa olen sitä mieltä, että voisin kirjoittaa blogin aihepiirissä myös muusta kuin suoraan työelämästä, vaikkapa lasten kouluista, tarhapaikoista, matkakohteista, saksalaisista tavoista… nämä liittyvät asiaan, kun muuttaa uuteen maahan töihin. Arkipäivän teemat tekisivät ehkä blogista myös vähän kepeämmän ja helpommin lähestyttävän. Näistä aiheista löytyy kuitenkin hyvää ja mielenkiintoista asiaa myös monista muista blogeista. Niin kauan kuin työelämästä riittää jutun juurta, pysyttäydyn siis tulevaisuudessakin työelämälähtöisissä aiheissa.

Julkaisuvauhti ja motivaatio

Käytännössä olen julkaissut kuukausittain kolme-neljä juttua eli n. yhden jutun viikossa. Kesäkuussa julkaistuja juttuja oli kuusi ja marraskuussa kaksi. Blogin näkyvyyden kannalta olisi hyvä kirjoittaa enemmän ja päivittää myös FB-sivua ahkerammin. Käytännössä en kuitenkaan ehdi kirjoittaa (+ haastatella, toimittaa & taustoittaa) kuin yhden jutun viikossa päivätyön ohella.

Välillä motivaatio kirjoittaa on ollut ihan hukassa, kirjoitus takkuaa, aiheita ei löydy ja tekstit tuntuvat olevat pullollaan asiavirheitä. Silloin olen koittanut keksiä jotain uutta näkökulmaa, josta työelämää voisi katsoa. Marraskuussa pidin vähän breikkiä. Sen jälkeen pää onkin ollut taas uusia ideoita täynnä. Päivitin blogiin vihdoin WordPressin kalliimman version, joka mahdollistaa esim. tehokkaamman hakukoneoptimoinnin ja mainokset.

Palaute – kriittinenkin – lisää muuten kirjoitusmotivaatiota. Palautetta saadessa tietää, että joku näitä juttuja oikeasti lukee.

Seuraajat

Blogia on lukenut kuukausittain 1.600 – 2.300 ihmistä, luku on tasaisesti nousussa. Suurin osa lukijoista tulee facebook-ryhmien kautta. Lukijakunta ei siis ole suurensuuri (en tosin luullutkaan kilpailevani lifestyle- tai matkustusblogien kanssa) – mutta tosi aktiivinen ja helposti lähestyttävä. Blogini seuraajat ovat 20-60-vuotiaita suomalaisia miehiä ja naisia, jotka ovat töissä Saksassa tai kiinnostuneet asumisesta ja työskentelystä Saksassa. Teistä n. 60% asuu Suomessa, 30% Saksassa ja 10% muissa maissa (Ruotsi, USA, Iso-Britannia…).

Arvontoja, yhteistyötä ja google-mainoksia?

Kirjanpitäjä taloushallinto Saksa
Tällä blogilla on enemmän kuluja kuin tuloja.

En ole tähän mennessä harrastanut Työpaikka Saksassa -blogissa mainontaa, josta olisin saanut tuloja. Totta kai tarkoitus on ollut että yrittäjät, joita esim. on haastateltu blogissa, saavat sitä kautta näkyvyyttä. Kyse on siis yrityksen kannalta sisältömarkkinoinnista. Syy, miksi en ole laittanut tälle omalle työlleni hintalappua, on se, että autan ihan mielelläni yksityishenkilöitä – se on blogin ideakin – miksen siis myös yrittäjiä. Toinen syy on se, etten ole jaksanut sotkea verotustani näillä mahdollisesti muutaman kympin tai satasen jutuilla – minulla kun on päivätyökin ja olen sen perusteella  tietyssä veroluokassa. Freelancer-juttujen tekeminen työn ohella tarkoittaa siis siirtymistä eri veroluokkaan ja lippu-lappu-rumbaa verottajan kanssa. Tähän olen vähän laiska! Kyselyitä blogijutuista tulee silloin tällöin (näistä useimmat toivovat tietysti ilmaista mainosjuttua :)). Vuonna 2018 olen siis ajatellut avata blogini myös kaupalliselle yhteistyölle, jos sopivia tilaisuuksia tulee vastaan – kuitenkin vain blogin aihepiiriin sopien.

Tämä mahdollistaa myös erilaisten arvontojen yms. oheistoiminnan järjestämisen blogin ja sen facebook-sivun kautta. Ehkä sijoitan blogiin myös pari mainosta. En kipuile itse tämän ”kaupallistamisen” kanssa – hyvät sisällöt on ja pysyy ja suurta rahallista hyötyä blogista tuskin minulle koituu ikinä – korkeintaan voisin saada vähän kustannuksia katettua. Myös itsellä pysyy paremmin motivaatio yllä, kun keksii aina jotain pientä uutta, jonka parissa puuhastella.

Olen myös harkinnut tekeväni blogin kautta esimerkiksi online-työnhakuvalmennuksia. Isot projektit vaativat kuitenkin hyvää suunnittelua, tehokasta toteutusta ja paljon aikaa. Harmi kun vakityöt haittaavat tätä mukavaa harrastusta 🙂 Jos omassa työelämässäni muuttuu jotain (sopimukseni on katkolla kesällä!) – aion katsoa tämän kortin.

Työpaikka Saksassa -blogin Vuosi 2018?

Suunnitelmissa on ainakin:

 • Työn alla juttu Xing-profiilin tekemisestä.
 • Suunnitteilla: Paluumuuttajan arkea, ”palkkaluokassa 6” – freelancer vai vakityöntekijä?
 • Myös Saksan työelämän ABC-juttu saa jatkoa.
 • Olen miettinyt blogin nimen vaihtamista ”Työ Saksassa”-nimelle. Työssä kun ei välttämättä ole enää kyse paikoista samalla tavalla kuin ennen.
 • Blogista pitäisi tulla luettavampi ja helposti lähestyttävämpi – koitan keventää juttuja ja laajentaa teemavariaatiota.
 • Twitter-profiilia pitäisi päivittää aktiivisemmin.
 • Olisi mukavaa saada silloin tällöin vieraskynä mukaan.
 • Koitan saada julkaistua e-kirjan työnhakuasioista.
Advertisements

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.