
Reissaaminen ja sivuprojektit ovat työelämän suola. Itse tykkään arkipäivän puurtamisestakin kovasti, mutta mahtavaa on myös kun pääsee lähtemään oppimaan uutta ja kuulemaan oman alansa uusista tuulista – puhun nyt konferensseista, vai miksi niitä mahdetaan suomeksi kutsua? Olen ollut viime viikkoina liikekannalla, pari kertaa Hampurissa kuuntelemassa ja tapaamassa muita oman alan ammattilaisia (Social Media Week ja Online Marketing Rockstars) ja viime viikolla olin vielä pari päivää Tuttlingenissa kertomassa saksalaisille suomalaisesta työkulttuurista – pieni syrjähyppy päivätyöstäni, ja mukavaa vaihtelua markkinointikuvioihin. Vähän niinkuin tämä blogikin, joka nykyisin päivittyy harmittavan harvoin.
Tulipa siinä uuden edessä taas mieleen, että konferenssit ovat myös mainio paikka hakea töitä tai muuten vaan verkostoitua. Listasin siis blogiin parhaat vinkit työnhakijoille!

Isolle lavalla esiintyjien kanssa ei välttämättä pääsee juttusille, mutta esitelmistä voi sada materiaalia esimerkiksi työhakemukseen.
Konferenssit ja messut työnhaussa
Suosittelen käymään ammattikonferensseissa, jos työnhaku on ajankohtaista! Tässä valitut vinkit työnhakuun konferensseille. Myös messujen yhteydessä järjestetään erilaisia teemaluentoja, workshoppeja ja seminaareja.
- Valitse oikea ajankohta: Suurilla konferensseilla on usein teemapäiviä. Minkä päivän puhujat tai esiintyjät puhuttelevat sinua eniten? Onko ohjelmassa työnhakija- tai opiskelija(painotteiata) päivää?
- Job board: Tarkista etukäteen, onko tapahtuman nettisivuilla työpaikkoja esillä. Katsasta näistä sopivat ja koita tehdä tapaamiset konferenssin puitteissa. Lisäksi paikan päällä voi olla Jobboard, johon näytteilleasettajat voivat jättää työpaikkailmoituksia.
- Valmistaudu: Konferenssit ja messut ovat usein isoja. Valmistaudu etukäteen tutustumalla osallistujaluetteloon netissä. Jos paikalla on myös “näytteilleasettajia”, kirjoita kiinnostavien työnantajien osastot ja paikat muistiin. Tee täsmävierailuja.
- Tutustu: Jos heittäydyt oikein aktiiviseksi, voit soittaa ja kysyä kuka yrityksestä on paikalla ja kiinnostaako tapaaminen. Laita xing/LinkedIn-kutsu ja esittele itsesi lyhyesti jo etukäteen!
- Älä lannistu: Tuntuuko, että ketään ei kiinnosta? Pyri kuitenkin keskusteluun ja jätä sen yhteydessä korttisi ja pyydä välittämään se firman HR-väelle.
- Havainnoi: Onko kiinnostavien työnantajien edustajia luennoimassa? Tee muistiinpanoja! Voit kirjoittaa hakemukseesi, että kävit seminaarissa/luennolla tai messuosastolla ja se herätti mielenkiintosi tai ottaa asian puheeksi myöhemmin työhaastattelussa. Hakemuksesi erottuu edukseen kun osoitat kiinnostusta juuri tätä firmaa kohtaan.
- Hanki alan kontakteja: Jututa alasi vaikuttajaa luennon jälkeen tai lyöttäydy oikeaan seuraan iltatilaisuudessa. Sitten vaan Xing-kutsua perään. Yleensä jokainen, myös se oman alasi “influencer”, on iloinen huomiosta ja hyvästä palautteesta.

Suomalaista työkulttuuria saksalaisyleisölle – en ehkä näytä yhtä mahtipontiselta kuin nuo “kollegat” konferenssilavoilla, ja yleisökin taisi olla hiukan pienempi. Kuva: Norwat