fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Miten löytää työ ulkomailla?

Ura ulkomailla

Me suomalaiset määrittelemme itsemme työn kautta. Olemme tottuneet ajatukseen, että lahjakkuus, ahkeruus, osaaminen ja halu oppia uutta takaavat ammatillisen menestyksen. No voin kertoa vaietun salaisuuden: eivät takaa.

Eivät ainakaan ulkomailla.

Moni meistä karahtaa vieraan työkulttuurin karikoihin tai vielä todennäköisempää: ei saa edes mahdollisuutta näyttää osaamistaan. Silloin tavoite unelmien työstä voi hiipua taka-alalle ja tämänhetkiseen elämäntilanteeseen sopiva väliaikaisratkaisu riittää tavoitteeksi.

Olen asunut Saksassa 13 vuotta ja nähnyt monen lahjakkaan, osaavan ja ahkeran tyypin polkevan paikallaan urallaan tai jättäytyvän kokonaan työelämän ulkopuolelle vuosikausiksi. Taistelemme perinteisen mamu-ongelman kanssa: Työhön, jossa ei ole suoraa Suomi- tai Skandinavia-yhteyttä, tulee helpommin valituksi se paikallinen osaaja. Hän on työnantajalle turvallisemman tuntuinen valinta.

Takaiskut työelämässä tai takkuileva urakehitys voi johtaa paitsi katastrofaaliseen taloudelliseen tilanteeseen, myös henkiseen kurimukseen.

Työ ulkomailla alkaa tuntua kaukaiselta haaveelta: Miksei minua koskaan kutsuta työhaastatteluun? Miksi epäonnistuin, vaikka osaan hommani ja yritän ihan täysillä? Syitä on monia ja kielitaito lienee niistä päällimmäinen. On hankalaa jatkaa töissä vaikkapa viestinnän ammattilaisena, jos takeltelee sanoissa jo itseään esitellessä. Tai harjoittaa opettajan tai sairaanhoitajan ammattia, kun lupien hoitamiseen ja byrokratiaan menee vuosikausia.

Tai sitten näin: Toivomme liian suuria, haemme vääriä työpaikkoja, passivoidumme vaikeuksien edessä, roikumme kynsin hampain kiinni oppimissamme malleissa ja makaamme näin poikkiteloin omalla tiellämme.

Älä jää tuleen makaamaan, tiesi jo ukkivainaa. Aktiivisuus kannattaa aina.

Keräsin teille parhaat vinkit työnhakuun ulkomaalaisena:

  • Kehitä kielitaitoasi ja sanavalmiutta – joka päivä. Ota jokainen arkipäivän keskustelutilanne harjoituksena. Hakeudu keskusteluihin.
  • Jos olet työttömänä, hoitovapaalla etc.: Pidä oma substanssiosaaminen ajan tasalla: Verkkokurssit ja luennot tarjoavat hyviä aivopähkinöitä – ja lisämaustetta CV:hen.
  • Käytä verkostoja: Kerro kaikille uusillekin tuttaville avoimesti etsiväsi töitä. Heitä häpeällä vesilintua.
  • Tutustu alasi keskusteluun: Koita löytää foorumit, joilla alasi ammattilaiset tapaavat netissä tai livenä. Ota osaa ja kysele! Paina tärkeimmät teemat ja jargon mieleen. Kerro että haet töitä.
  • Laajenne perspektiiviä ja mieti mahdollisia vaihtoehtoisia malleja: Voitko tehdä Suomeen töitä? Voitko perustaa yrityksen? Vaihtaa alaa?
  • Mieti henkilöbrändiäsi. Suomalaisuus on työnhaussa myös etu! Olet eksoottinen! Tee itsestäsi super-kiinnostava!
  • Last but not least: Vertaistuki – Benchmarkkaa parhaat menestystarinat ja tee sama perässä. Omalla tavallasi.

Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa kesänjatkoa kaikille!

Tämä juttu on julkaistu Finnish Women Worldwide -blogissa toukokuussa 2019.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: