Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Saksaan töihin? Muuttajan paperisota

Työpaikoista, työelämästä ja saksalaisesta kulttuurista

Saksaan töihin? Muuttajan paperisota

Muutto Saksaan

Oletko saanut työpaikan Saksasta, saksalaiselta työnantajalta? Onneksi olkoon, edessäsi on muutto Saksaan! Kerään lukijoiden toiveiden saattelemana tähän blogijuttuun työhön liittyviä byrokratian perusasioita, jotka kannattaa hoitaa nopeasti pois alta. Niin pääset keskittymään itse asiaan – uuteen työhösi!

Otin tähän etapeiksi Muutto > rekisteröityminen > sairaskassa & vakuutukset > pankkitili > vero- ja eläkeasiat. Suomen päässä riittää tietysti myös hoidettavaa! Samoin jos sinulla on lapsia, täytyy hoitaa lapsilisät, lastenlääkärit sekä koulu- ja päiväkotipaikat.

Täydennän tätä listaa mielelläni – Voit lisätä kommentin tänne blogiin tai FB-ryhmään.

Muutto Saksaan ja asunto

Ensiarvoisen tärkeää muuttaessasi Saksaan on hankkia asunto ja siihen vuokrasopimus, jotta voit ilmoittautua kaupungin asukkaaksi. Osoitteen tarvitset nimittäin ilmottautumista varten ja ilmoittautuminen tarvitaan kaikkialla muualla.

Pyydä vuokranantajaltasi Wohnungsgeberbestätigung, jolla todistat  muuttaneesi asuntoon. Todistus on käytännössä kirjallinen, muotovaatimuksia  ei ole. Jos vuokranantajasi ei tiedä mistä on kyse, löydät pohjan vaikkapa täältä: PDF Vorlage

Vuokrasopimuksen tehtyäsi sinun kannattaa ottaa Hausratversicherung, joka tarjoaa vakuutusturvan irtaimistolle, ts. kalusteille ja yksityisen kotitalouden kulutustarvikkeille tulipalon, vesijohtoveden, myrskyn, murron, ryöstön ja ilkivallan varalta. Useimmiten vuokrantaja myös vaatii Hausratversicherungin ottamista.

Voit vertailla vakuutusten hintoja täällä:
Tarif.de: Hausratversicherung  **Affiliate-Linkki**

Vinkit

 • Kysy työnantajaltasi jo sopimuksen tekovaiheessa, tuetaanko sinua muuttokustannuksissa tai asunnon/päiväkotipaikkojen hankinnassa. Käytännöt vaihtelevat kovasti.
 • Jos joudut etsimään asunnon itse, kannattaa hankkia todistus omasta maksukyvystä Schufalta. Vuokranantajat kysyvät sitä usein. www.schufa.de
 • Jos asuntoa ei ole näköpiirissä ja muutat kasvukeskukseen, jossa sen löytyminen voi olla hankalaa, kannattaa kikkailla Wohnungsgeberbestätigung majapaikkasi/työpaikan/kaverin kanssa, jotta saat muut asiat hoidettua.
 • Muista tehdä henkilökohtainen muuttoilmoitus myös muuttaessasi väliaikaisesta majapaikasta vakituiseen! Tarvitset tällöin tietysti uuden Wohnungsgeberbestätigungin uudelta vuokranantajaltasi.
 • Säilytä kaikki muuttoon liittyvät kuitit, koska nämä voi mahdollisesti vähentää saksalaisessa verotuksessa.

Rekisteröityminen kaupungin asukkaaksi (Anmeldung)

Ota mukaan

 • Wohnungsgeberbestätigung (Vuokrasopimus ei enää riitä!)
 • Passit (kaikki ilmoittautuvat perheenjäsenet)
 • Työsopimus
 • Vihkitodistus/maistraatin rekisteriote/syntymätodistus (jos sinulla on nämä).

Yleistä

Rekisteröinti kaupungin asukkaaksi on tärkein askel byrokratian rattaissa: Ilman sitä ei onnistu juuri mikään muu. Kun tulet Saksaan, ilmoittaudu siis ensimmäiseksi Einwohnermeldeamtissa. Se, missä virastossa Einwohnermeldeamt sijaitsee, riippuu osavaltiosta, kylästä ja kaupungista. Se voi olla Rathaus, Bürgeramt tai joku muu. Sieltä saat todistuksen (Anmeldungsbescheinigung), jossa kerrotaan, että asut osoitteessa x.

Vinkit

 • Googlaa Einwohnermeldeamt + Kaupungin nimi > etsi oikea paikka ja aukioloajat jo etukäteen.
 • Ainakin suurissa kaupungeissa kannattaa varata reilusti aikaa mukaan tai mennä paikalle pikkuisen ennen viraston aukeamisaikaa.
 • Joissain kaupungeissa voit välttää pitkän jonotusajan bookkaamalla tapaamisajan netin kautta. Voit varata ajan jo Suomesta käsin, aikoja ei yleensä saa ihan seuraavalle viikolle.
 • Kun olet ilmoittautunut, Anmeldebescheinigung kannattaa aina ottaa mukaan virallisissa yhteyksissä passia täydentämään, ellei sinulla ole Saksan kansalaisuutta.
 • Auton rekisteröinnin voi yleensä hoitaa samassa toimipisteessä.

 

Haftpflichtversicherung – Vastuuvakuutus

Haftplichtversicherung eli vastuuvakuutus on Saksassa tärkeä, koska jokainen Saksan asukas on korvausvelvollinen muille aiheuttamistaan vahingoista pykälän 823 nojalla. Vakuutus kattaa yksityishenkilön aiheuttamat vahingot. Sitä kysytään usein työ- ja vuokrasopimusta tehdessä. Vastuuvakuutus korvaa käytännössä kaikki muille aiheuttamasi vahingot.

Vastuuvakuutus kannattaa ottaa heti kun olet muuttanut Saksaan.

Voit vertailla vakuutusten hintoja täällä:
Tarif.de: Haftpflichtversicherung  **Affiliate-Linkki**

Jos sinulla on eläimiä, tulee niiden aiheuttamille vahingoille ottaa oma vakuutus:
Tarif.de: Tierhaftpflichtversicherung **Affiliate-Linkki**

Sairaskassa (Krankenkasse)

Ota mukaan

 • Anmeldebescheinigung
 • Passi
 • Kelan todistus kuulumisesta Suomen sosiaaliturvaan (mikäli olet hankkinut tämän)

Yleistä

Työpaikkasi tarvitsee tiedon mihin sairaskassaan kuulut ja että sinulla on ”Sozialversicherung”. Seuraava etappisi voisi siis olla sairaskassa. Sairaskassoilla on usein erinomainen palvelu myös englannin kielellä ja ne ottavat dokumenttejä vastaan myös sähköpostitse.  Voit soittaa Krankenkasseen tai mennä käymään paikan päällä.

 

Yksityinen vai julkinen sairaskassa?

Sairasvakuutuksen tulorajat:

 

Vuosi Vuositulot Kuukausittaiset tulot
2018 59.400,00 € 4.950,00 €
2019 60.750,00 € 5.062,50 €
2020 62.550,00 € 5.212,50 €

 

Jos olet ansiotyössä ja tulosi jäävät yllämainittujen rajojen alle, sinun on liityttävä julkiseen sairaskassaan (gesetzliche Krankenkasse) ja olet ”pflichtversichert”. Tätä suuremmilla tuloilla sinulla on valinnanmahdollisuus: Voit liittyä julkiseen sairaskassaan vapaaehtoisena jäsenenä (freiwillig gesetzlich versichert). Maksu lasketaan silloin laskennallisen palkan 4.425 euroa/kk (Beitragsbemessungsgrenze) mukaan.

Toinen vaihtoehto on hankkia yksityinen sairasvakuutus (Private Krankenversicherung, ja olet ”privat versichert”). Maksu riippuu tällöin kassasta, ja määräytyy mm. iän ja terveydentilan mukaan.

YRITTÄJÄ – Yrittäjällä on vapaus valita lakisääteinen tai yksityinen sairaskassa.

VALTION/OSAVALTION VIRKAMIES (Beamte) – Virkamies on velvoitettu vakuuttamaan itsensä yksityisesti.

LAPSET – Yksityisessä sairasvakuutuksessa lapsista pitää maksaa erikseen, mutta julkisessa sairasvakuutuksessa lapset vakuutetaan vanhemman mukana samalla maksulla (Familienversicherung).

PUOLISO – Myös puoliso voi kuulua samaan vakuutukseen, mikäli hänen tulonsa ovat hyvin pienet. Tätä varten kannattaa varautua todistamaan puolison tulotilanne. Jos hän tienaa yli 425 €/kk (poikkeus verovapaa ”Minijob”, jossa tuloraja 2018 on 450€/kk) hän tarvitsee oman vakuutuksen. Myös kotona asuvien teinien tienesteistä ollaan sairaskassalla kiinnostuneita.

Kassojen tarjoamat palvelut vaihtelevat hiukan, käytännössä kaikki käyvät kuitenkin samoilla lääkäreillä vakuutuksesta riippumatta. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yksityisillä vakuutuksella pääsee nopeammin erikoislääkärille ja saa jossain määrin kattavammat ilmaispalvelut, mutta myös paperisota (jokaisen kuitin toimittaminen kassalle) saattaa olla suomalaiseen makuun hankalaa.

Täällä voit vertailla yksityisten sairasvakuutusten hintoja:
Tarifcheck.de: Yksityiset sairasvakuutukset **Affiliate-linkki**

Täällä voit vertailla julkisten  sairasvakuutusten hintoja:
Krankekassenzentrale: Julkiset sairasvakuutukset

Vinkit

 • Saat sairaskassaltasi postitse kuvallisen ja sirullisen sairausvakuutuskortin, jota näytät aina lääkärille mennessäsi.
 • Saatuasi kortin kannattaa etsiä ”Hausarzt” (yleislääkäri) läheltä kotia jo ennen kuin sairastut ja käydä ilmoittautumassa. Sitten tiedät minne mennä sairastuessasi. Lasten ja nuorten perusterveydenhoidon hoitaa aina lastenlääkäri (Kinderarzt) ja heille on omat lääkäriasemat.
 • Yksityisestä sairausvakuutuksesta on hyvin vaikeaa siirtyä takaisin lakisääteiseen kassaan, joten jos mahdollisuus julkiseen vakuutukseen on olemassa, sitä kannattaa harkita.

Muita suositeltavia vakuutuksia

Saksa on vakuutusten luvattu maa. Näitä perusvakuutuksia suositellaan yleensä joka tuutista

Berufsunfähigkeitsversicherung – Työkyyttömyysvakuutus

Statistisches Bundesamtin (2017) mukaan yksityinen työkyvyttömyysvakuutus on hieman yli 30 prosentilla työikäisistä kotitalouksista. Vakuutus on melko kallis, mutta tarpeen tullen kullanarvoinen. Tätä vakuutusta kannattaa harkita, mikäli asut Saksassa pysyvästi ja varsinkin jos olet perheen ainut työssäkävijä.

Unfallversicherung – Tapaturmavakuutus

Statistisches Bundesamtin (2017) mukaan tapaturmavakuutus on vajaa 30 prosentilla yli 14-vuotiaista saksalaisista. Täällä voit vertailla tapaturmavakuutusten hintoja:

Tarif.de: Unfallversicherung **Affiliate-Linkki**

Rechtschutzversicherung

Suomalaisesta näkövinkkelistä melko käsittämätön oikeusturvavakuutus kattaa oikeudenkäynnin ja asianajajan kulut. Sen ulkopuolelle jää kuitenkin mm. avioerot, talon rakentamiseen ja perintöasioihin liittyvät oikeustapaukset. En löytänyt tarkkaa lukua, mutta vakuutus on suosittu, sillä niitä oli otettu Saksassa vuonna 2018 22 miljoonaa.

Täällä voit vertailla oikeusturvavakuutusten hintoja:

Tarif.de: Rechtsschutzversicherung **Affiliate-Linkki**

Pankkitili

Ota mukaan

 • Passi
 • Anmeldebescheinigung

Pankkikortin saat kun avaat tilin, ja se ei yleensä ole helppoa ilman saksalaista osoitetta. Nettipankkien aikana asioiden hoitaminen on tosin helpottunut ja jonkun nettipankin kautta tilin perustaminen voi onnistua.

Vinkit

 • Jos ehdit harkita pankin valintaa, valitse sen ryhmän pankki, jonka automaatti on kätevästi työmatkasi varrella tai kotisi lähellä. Nostaminen väärän ”ryhmän” pankista maksaa n. 4-6 € kerta ja Saksassa tarvitsee vielä jonkin verran käteistä.
 • Monet pankit avaavat ilmaisen tilin, jos siirrät heille jonkun tietyn kuukausittaisen summan (= palkka).
 • Pankit myyvät mielellään myös vakuutuksia asiakkailleen. Halvemman vakuutuksen saa luultavasti kilpailuttamalla.

Verotus

Kun työskentelet Saksassa, maksat myös verot Saksaan. Myös Suomen verotoimisto tarjoaa vinkkejä – erityisesti ensimmäisen vuoden palkka-asiat (kun palkkaa tulee tod. näk. molemmista maista) kannattaa selvittää molempien verotoimistojen kanssa.

Veronumeron (Steueridentifikationsnummer, Steuer ID) saat postitse Verotoimistosta (Finanzamt) muutaman päivän/viikon/kuukauden kuluttua ilmoittautumisesta. Voit saada numeron vain jos sinulla on saksalainen osoite.

Saksalainen työnantaja pidättää palkasta verot ja sosiaaliturvamaksut. Verokorttia ei Saksassa enää ole ollut muutamaan vuoteen, mutta oma veroluokka pitää ilmoittaa sekä verottajalle että työnantajalle. Olen kirjoittanut veroluokista jo aiemmin jutussa ”Mistä saksalainen palkka koostuu?

Vinkit

 • Hanki veroneuvoja tai liity Lohnsteuerhilfevereiniin. Yleensä ammattiapu verotusasioissa maksaa itsensä takaisin.
 • Verolappuja ei lähetetä erikseen kotiin, vaan ne voi hakea verotoimistolta tai tulostaa netistä itse. Ilman veroneuvojaa veroilmoitus pitää tehdä (2018 alkaen) seuraavan vuoden heinäkuun loppuun mennessä.

Eläke

Muista että olet oikeutettu myös Saksan eläkkeeseen, jonka suuruus riippuu tienaamastasi määrästä. Jos eläkkeen kertymä mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä Deutsche Rentenversicherungin paikallistoimistoon – tee se viimeistään jos/kun jäät äitiyslomalle, lähdet Saksasta tai saavutat eläkeiän.

Vinkit

 • Sozialversicherungsausweis on paperilappunen, jonka saat sairaskassassa vierailtuasi postilla kotiin ja josta työnantajasi saattaa olla kiinnostunut. Numerosta voidaan käyttää myös nimitystä Rentenversicherungsnummer. Säästä lappu! Käytä tunnusta asioidessasi eläkeasioissa esim. Deutsche Rentenversicherungin kanssa.
 • Säästä työ- ja palkkatodistukset mahdollista myöhäisempää ”Kontenklärungia” (työhistorian tarkistus) varten.

Muuttoilmoitus Suomessa

Jos et ole saanut vakituista työtä Saksasta, vaan muutat esim. saksalaisen puolison perässä tai työttömänä aikeissa etsiä töitä, kannattaa harkita miten ja milloin ilmoitat muutosta Suomen päässä. Sinun on mahdollista tehdä väliaikainen muuttoilmoitus tai pysyvä muuttoilmoitus.

Jos muutat pysyvästi ulkomaille, oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan katkeaa. Tämä vaikuttaa Saksassa ainakin sairaskassaan, sillä Saksassa asuessasi sinun tulee maksaa sairasvakuutusta siitä päivästä alkaen kun et enää kuulu Suomen sosiaaliturvan piirin. Siviilisäädystäsi ja työtilanteestasi riippuen summat voivat olla huomattavia.

Jos muutat ulkomaille alle 6 kuukaudeksi eli tilapäisesti, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvaan ja voit olla oikeutettu Kelan etuuksiin. Jos olet ulkomailla yli puoli vuotta, muuttoasi pidetään automaattisesti vakinaisena. Oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttopäivään.

Tilapäisen ulkomailla oleskelun muuttuessa vakinaiseksi oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy olosuhteiden muutoshetkeen. Huomaa, että jos työskentelet Saksassa (tai esim. Itävallassa/Sveitsissä), et voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan edes alle 6 kuukauden lyhytkestoisen työskentelyn aikana.

Suomen työvoimatoimisto mahdollistaa myös kolmen kuukauden työnhakujakson muussa EU-maassa tai kolmen kuukauden oleskelun maassa lomailijana.

Kiitos Liisa Heinzelle asiantuntija-avusta erityisesti kohdan ”Yksityinen vai julkinen sairaskassa? ”muotoilussa!


 

8 Responses

 1. Johanna sanoo:

  Hei! Kiitos todella kattavasta ja hyödyllisestä kirjoituksesta. Tästä on kyllä suuri apu Saksaan muuttoa suunnitellessa ja tulenkin luultavasti hyödyntämään tätä muistilistana useampaan otteeseen 🙂

  • Maria Heiskanen-Schüttler sanoo:

   Hei Johanna, tosi kiva jos täm artikkeli on hyödyllinen, päivitinkin sen nyt tälle vuodelle niin, että lukujen pitäisi täsmätä 🙂 Onnea muuttoon! Maria

 2. Anu sanoo:

  Vihkitodistus ja lasten syntymätodistukset kannattaa käännättää saksaksi jo ennen muuttoa, niin ei joudu enää jälkeenpäin tilailemaan käännöksiä. Jos muutettaessa alle 1-v. lapsi perheessä, on haettava Elterngeldiä mahd. pian: voidaan maksaa takautuvasti 3 kk ajalta. Kelasta tarvitaan todistus kaikista perheelle maksetuista perhe-etuuksista Suomessa. Näin ainakin meillä oli Hessenissä, kun muutimme kuopuksen ollessa 10 kk.

 3. Jukka sanoo:

  Hei, kiitos artikkelista. Onko niin, etta Saksassa pitaa olla toissa vahintaan 5 vuotta ennen kuin on oikeutettu kertyneeseen elakkeeseen? Eli jos muutan pois Saksasta vaikka oltuani 4 vuotta siella toissa, minun pitaa hakea kertynyt elake erikseen hyvitysta varten maasta poismuuttaessani?

 4. Liisa Heinze sanoo:

  Hei!
  Tämä on todella hyvä yhteenveto, jota on kiva linkata kysyjille.

  Tuo tilapäisen muuttamisen aikaraja lyheni tänä vuonna (2019) puolen vuoteen. Voitko päivittää, että teksti pysyy ajantasalla.

 5. Sini sanoo:

  Tämä on itseasiassa niin hyödyllinen artikkeli, että käytin sitä, kun muutimme tänne ja nyt uudestaan, kun muutamme Saksan sisällä.
  Ja sitten, jos saa esittää toivomuksen artikkelin täydentämiseksi parilla lauseella.. 🙂 Mitä tapahtuu puolison sairasvakuudelle, kun tämä ei ole enää vakuutettu miehensä puolesta? Laitoin tosin jo kyssärin menemään omasta puolestani, mutta varmaan aika moni muuttaa toisen työpaikan perässä.

  • Maria Heiskanen-Schüttler sanoo:

   Kiva kuulla että jutusta on ollut hyötyä! Tätä pitääkin nyt täydentää, muutamakin kohta taitaa olla taas muuttunut!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: