fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Työpaikkailmoitus ikkunassa – ideoita spontaaniin työnhakuun

Työpaikkailmoitus ikkunassa

Työmatkallani ajan keskisuuren Niedersachsenilaisen kylän läpi. Melkein aina joudun risteyksessä pysähtymään liikennevaloihin. Viime viikolla silmäni osuivat oitis paikallisen kuljetusliikkeen ikkunaan, johon oli kiinnitetty työpaikkailmoitus. Fahrer/In gesucht! Vollzeitstelle! Varmasti tehokas ilmoitus, kun sitä kaikki kylän autolliset ihailevat ohittaessaan.

Ikkunailmoituksilla työntekijä haetaan usein pienempiin liikkeisiin, jotka sijaitsevat paikalla, joissa on runsaasti ohikulkijoita. Kun työntekijän persoonalla on enemmän väliä kuin koulutuksella tai yrityksellä ei ole varaa ja resursseja etsiä työntekijää verkosta, on työntekijän haku ikkunailmoituksella kätevää.

Oma-aloitteisuus kannattaa

Tyypillinen tapa hakea palvelualan töitä Saksassa on kävellä sisään liikkeeseen ja kysyä töitä. Helppoa, eikö? Monet suurkaupunkien kahvilat ja kapakat eivät vaivaudu edes ilmottamaan työvoiman tarpeesta netissä, koska sisäänkävelijöitä riittää.

Minkä alan paikkoja kannattaa hakea liikkeistä kyselemällä?

 • Yleisesti kaikki face-to-face myynti- ja asiakaspalvelutyö kivijalkaliikkeissä
 • Hotellit
 • Huoltoasemat
 • Kahvilat, kuppilat ja ravintolat
 • Kaupat
 • Leipomot
 • Kampaajat
 • Mikä vaan paikka, jossa on työpaikkailmoitus ikkunassa

 

Pubista töitä

Tanja Väyrynen

Tanja Väyrynen

Myös Tanja Väyrysen perheen muutto Saksaan lähti tienversimainoksesta. Seruraavassa hän kertoo perheensä tarinan.

Saksa kiinnosti meitä ja näimme siellä lomaillessamme kuljetusliikkeen mainoksen, jossa haettiin kuskeja. Koska me molemmat työskentelimme kuljetusalalla, tajusimme, että täällähän voi työllistyä ihan kivasti, etenkin kuljettajana työskentelevä mieheni. Tuohon mainokseen emme reagoineet, mutta isännälle löytyi myöhemmin kuskin paikka Saksasta Suomesta käsin. Muutimme Saerbeckiin, Nordrhein-Westfahlenin osavaltioon, vuoden 2018 lopussa.

Oma työllistymiseni se vasta hassusti etenikin! Olimme asuneet Saksassa muutaman kuukauden ja tein parhaillaan saksan B1-opintoja ja aloittelin työnhakua. Oman kylän uudet tuttavat olivat kovin kiinnostuneita, mitä osaan ja mitä etsin, ja sitä kyseltiin lähipubissakin. Kuittasin jutut kohteliaana tarinointina, kun eräs mies sanoi tietävänsä minulle sopivan työpaikan. Yhteystiedot kuitenkin jätin, ja yhteydenotto eräästä lähialueella sijaitsevasta yrityksestä seurasi heti muutaman päivän kuluttua. Ja niinhän siinä kävi, että haastattelussa sain paikan heti. Ajallisesti eniten aikaa meni aloituspäivän sopimiseen. Koska saksan taitoni ei ollut kovin hyvä, jouduin vielä varmuuden vuoksi kysymään ymmärsinkö oikein, että olen saanut työpaikan, koska meillä Suomessa prosessi ei etene yhtä nopeasti.

Työsopimuksessa nimikkeeni oli Speditionskauffrau (toim. suom. logistiikan toimihenkilö), käytännössä sovittiin että homma otetaan hanskaan hissukseen kielitaidon ehdoilla. Yllättäen työyhteisössä käytettiin vain saksaa, vaikka toimimme lentorahtipuolella, joten opin kieltä urakalla lyhyessä ajassa, mutta alan tuntemus helpotti tilannetta merkittävästi. Harmillisesti jouduimme kuitenkin palaamaan Suomeen muutaman kuukauden päästä. Vaikka saksalainen työyhteisö toi mukanaan kaikenlaista uutta ja vähän outoakin, oli kokemus pääpiirteittäin hyvä enkä sulje pois paluuta Saksaan vielä jossain vaiheessa.

 

Työnhaku suoraan – Mitä kannattaa ottaa huomioon?

 • Jos näet kiinnostavan ikkunailmoituksen, voit kävellä liikkeeseen sisään ja kysyä lisätietoja tai haastattelua. Jos oikea henkilö ei ole juuri paikalla, voit soittaa, jättää yhteystietosi tai tulla myöhemmin uudestaan.
 • Jos haet paikkaa oma-aloitteisesti mukavan näköisistä yrityksistä, voit valmistella yhteystietietolappuja/mini-cv:itä, joissa kerrot parilla lauseella kuka olet ja millaista työtä haet.
 • Muista katsoa, että habituksesi on alaan ja paikan henkeen sopiva. Tärkeintä on kuitenkin tekemäsi ystävällinen ja sympaattinen ensivaikutelma. 
 • Mieti jo etukäteen mitä kerrot itsestäsi saksaksi, jos työhaastatteluun tarjoutuu tilaisuus heti paikan päällä.
 • Lappuset hukkuvat ja tilateet muuttuvat: Jos yhteydenottoa ei kuulu, voit koittaa uudestaan samaa paikkaa.

 

Lisää työnhausta:

Suomalaisuus työnhaussa

Henkilöbrändi Saksassa

Miten kirjoitan saksalaisen työhakemuksen?

**Affiliate-Linkki**

Onnea työnhakuun!

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: