fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Kuunteletko jo, vai luetko vielä?

kuuntelukirja

Lukeminen kannattaa aina. Varsinkin jos on ulkosuomalainen ja elää arkea monen kielen ristipaineessa. Lukeminen kasvattaa kielitaitoa ja avaa oven vieraaseen yhteiskuntaan. Keräsin tähän blogijuttuun ideoita, miten kasvattaa kielitaitoa kirjojen avulla ulkomailla asuessa.

Kuuntelukirjat, kirjasto vai sanomalehdet… mikä on oma suosikkisi?

Juttu sisältää Affiliate-linkkejä ja ne on merkitty tähdellä.*

Kuuntelukirja on ulkosuomalaisen pelastus

Olen ollut aina ihan “hullu” lukija. Luen kaikkea sarjakuvista sanomalehtiin ja venäläisistä klassikoista maitopurkin teksteihin. Suomen lomalta olen aina kantanut selkä vääränä kirjoja itselleni ja lapsille, kaksikielisyyttä ylläpitämään. Jos en lue säännöllisesti, tuntuu että jotain puuttuu. Niinpä olin aika innoissani, kun ruuhkavuosien tuulissa keksin kuuntelukirjat.

Nykyään luen romaaneita pääosin paperikirjoina, mutta kuuntelupalveluiden kautta olen ihastunut erilaisiin elämäntaito-oppaisiin sekä saksankieliseen ammatti-  ja tietokirjallisuuteen. Koitan kuunnella kirjat aina kirjoittajan äidinkielellä, mikäli se on suomi, englanti tai saksa. Kuuntelen aina kun ajan autoa yksin (työmatkat n. tunnin päivässä), lenkkeilen tai teen kotitöitä. Ah, miten parikin koneellista pyykkiä viikkautuu jouhevasti hyvän kirjan parissa.

Erityisen hauskaa ulkosuomalaisittain on se, että kuunteluappien, kuten audible ja Bookbeart, kautta pääsee lukemaan myös suomalaisia kirjoja – olen kuunnellut esim. “Nannan” treenivinkkejä ja Cheekin elämänkerran. En olisi ikimaailmassa ostanut näitä kirjoja kirjakaupasta tai edes lainannut kirjastosta. Mutta 15-vuoden Saksassa asumisen jälkeen on kiva päästä kurkkaamaan suomalaista populaarikulttuuria myös vähän uusista kulmista. Kirjojen kautta myös kieli pysyy päivitettynä ja ainakin kuvittelen, että sanavarasto pysyy yllä.

Lapsille on mielestäni edelleen tärkeää voida tarttua fyysiseen kirjaan, tuntea paperin rahina käsissä ja katsoa kuvat. Silti varsinkin ulkosuomalaislapsille kuuntelukirjat tarjoavat oivan lisäväylän oppia kieltä ja laajentaa sanavarastoa.

Seuraavassa vielä omia kokemuksiani parista kuuntelu- ja e-kirjapalvelusta:

Audible.de


Aloitin oman kuuntelukirjakokeiluni Audible.de:n palvelusta noin 1 1/2 vuotta sitten. Siinä maksetaan automaattisesti 9,90 €:n kuukausimaksu ja summalla saa valita kuukausittain 1-2 kirjaa, kirjan hinnasta riippuen. Lisäksi saa suuren määrän podcasteja ja voi ostaa lisäsaldoa, jos tarve on.

Saksan- ja englanninkielisten kirjojen valikoima on tosi laaja. Olin tyytyväinen palvelun joustavuuteen ja siihen, että kirjoja voi palauttaa, jos ne eivät miellytä. Audible toimikin tosi hyvin, kunnes omat kuuntelumääräni lähtivät eskaloitumaan ja jouduin ostamaan monella kympillä lisäaikaa joka kuukausi. Audiblen palvelu sopii siis parhaiten heille, jotka kuuntelevat 1-2 kirjaa kuukaudessa ja arvostavat suurta valikoimaa erityisesti ammattikirjallisuudessa.

Linkki palveluun kuvasta >>>*

 

BookBeat.de


Viime lokakuussa vaihdoin palvelua kokeilumielessä  -palveluun. Sen hinta on 20 € kuukaudessa ja maksulla saa kuunnella rajattoman määrän kirjoja. Tosin jos käyttäjiä on useampia, jokainen perheen sisäinen lisäkäyttäjä maksaa 5 €/kk.  Palvelu on siis kätevä varsinkin paljon kirjoja kuuntelevalle ja sellaiselle, joka kuuntelee kirjoja useammalla kielellä – tällä saksalaisella tilillä voi nimittäin kuunnella myös suomen- ja ruotsinkielisiä kirjoja. Useista kirjoista löytyy myös e-kirja- ja ääniversiot, mikä on kiva, jos kirja sisältää vaikkapa taulukoita.

Kuvaa klikkaamalla pääset tarjoukseen >>>>*

Voin siis suositella molempia lukupalveluita, ja niitä voi myös testata maksutta, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla, olisiko kuuntelukirjat oma juttu. Molemmat Appit voi myös ladata useammalle koneelle.

Miksi ulkosuomalaisen kannattaa kuunnella sähköisiä kirjoja?


Lerntipp

  • Kirjoja kuunnellessa oma lukuspektrumi laajenee. Voit tarttua kirjaan, jota et välttämättä lukisi paperisena.
  • Kirjojen kuuntelu sopii kiireiselle, koska sitä voi tehdä muun touhun ohessa, vaikkapa autoa ajaessa.
  • Kirjojen kuuntelu on edullista verrattuna paperisten kirjojen lukemiseen.
  • Kirjojen kuuntelu on ekologista paperikirjoihin verrattuna. E-kirjan takia ei tarvitse kaataa yhtään puute.
  • Kirjojen kuuntelu on kätevää: Jos et pidä kirjasta, voit palauttaa sen napin painalluksella. Voit “kokeilla” useampia kirjoja raahaamatta niitä kotiin kirjastosta tai ostamatta jokaista omaksi.
  • Monia kirjoja voit sekä kuunnella että lukea palvelun kautta.
  • Voit tutustuttaa lapsia kirjojen maailmaan ja antaa heidän kuunnella kirjoja esim. toisella äidinkielellä.
  • Voit tehdä omasta arjesta mukavampaa ja kuunnella kirjoja aina kun teet vaikkapa kotitöitä.
  • Voit kuunnella kielioppia ja kirjallisuutta saksaksi ja oppia sitä kautta kieltä. Tai jos se tuntuu tahmealta, kuuntele romaani.
  • Tarjolla on myös erilaisia ilmaispalveluja, joiden kautta voi saada e-kirjoja, esim. tämä Lerntipp.de >>>>

Toisaalta sähköisellä kirjalla on myös haittapuolia perinteisiin kirjoihin. Kirjojen kuuntelu ei välttämättä ole yhtä syvällistä kuin niiden lukeminen, varsinkin jos kuuntelet niitä touhutessasi muuta samalla. Kun itse katson kirjoja, joita olen kuunnellut lokakuussa, en välttämättä osaa sanoa suoraan mikä kirja piti mitäkin sisällään. Toisaalta kuuntelen 6-7 kirjaa kuussa, eli sama ilmiö voisi tulla myös noin suurilla lukumäärillä.

Tartu saksalaiseen sanomalehteen

Sanomalehti on mahtava tapa päästä kiinni paikalliseen ja maan keskustelukulttuuriin ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Saksassa sanomalehtiä on vielä melkoinen valikoima; paikallislehdet ovat täällä vielä voimissaan ja niistä voi löytää hyvin alueen yrityksiä ja työpaikkailmoituksia vaikkapa työnhakumielessä.

Suurkaupungeissa lehteä ei välttämättä tilata kotiin vaan se ostetaan irtonumerona mukaan matkan varrelta. Yleensä sunnuntaina ei ilmesty lehteä, vaan lauantain lehti on tuhdimpi “viikonloppupaketti”.

Zeitin tai FAZin kaltaisten laatulehtien viikonloppunumeroa voi lukea koko viikonlopun, eikä silti ehdi lukea jokaista artikkelia läpi! Hesarin artikkeleiden syvyys kyllä kalpenee saksalaiseen laatujournalismiin verrattuna. (Ei sinäänsä, että Hesarissa olisi sisällöllisesti jotain vikaa – tyyli vain on keveämpi.) Toisaalta Saksassa on myös useampia suuria klikkijournalismilehtiä, joiden alleviivatut uutiset (“Lue vain nämä kohdat jos kokonaisen kappaleen lukeminen rasittaa sinua…!”) tuntuvat suomalaisperspektiivistä perin lapsellisilta. Näiden lukeminen on kielipuolellekin helppoa.

Allaa olevasta linkistä* voit tilata FAZin kahden viikon maksuttoman koetilauksen. Muista perua tilaus ajoissa jos et halua jatkaa sitä!Saksalainen kirjastosysteemi

Kirjastossa käymisen mahdollisuutta ei kannata unohtaa Saksassakaan.

Saksassa on yli 9.000 julkista kirjastoa. Kirjastoista säädetään osavaltiotasolla ja niitä ylläpitävät kunnat – tosin saksalaisia kuntia ei ole velvoitettu ylläpitämään kirjastoja kuten suomalaisia kuntia, vaan se on vapaavalintaista.

Kirjastojen käyttöön liittyy aikuisilla usein nimellinen maksu, joka voi olla kymppejä tai jopa satasen vuodessa. Lapsille ja koululaisille käyttö on yleensä ilmaista. Kirjastojen taso, hinta ja valikoima vaihtelevat kunnittain, eli kannattaa tarkistaa oman kaupungin tilanne.

Usein kirjasto on myös kulttuurihistoriallinen nähtävyys ja pienemmissä kaupungeissa se voi olla myös kulttuuritapahtumien keskus. Oman kaupunkini Wolfsburgin pääkirjasto on mahtavassa, Alvar Aallon suunnittelemassa (!) rakennuksessa.

Katso tästä muuten Saksan kauneimmat kirjastot .Uskomattomia!

Kirjakaupoista…

Jos luet mieluiten paperikirjoja, tue paikallista kirjakauppaasi! Voit useimmiten tilata haluamasi kirjat kassalle vaikka puhelimitse ja neuvonta on usein todella asiantuntevaa. Saksalaisista kirjakaupoista löytyy myös usein lukunurkka tai lasten leikkipaikka.

Jos kirjastoa tai kirjakauppaa ei löydy, ja tartut mieluummin paperiseen kirjaan kuin kuuntelukirjaan, Amazonista löytyy lähes kaikki mahdollinen luettava. Tässä muutamia suosituksia! (klikkaa kuvaa…*)

Katso kirjoja Amazonin valikoimasta!

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: