fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Työsaksan ABC: N wie Nebentätigkeit

Työsaksan ABC: N wie Nebentätigkeit

Nebentätigkeit eli sivutyö on työ, jota teet vakituisen työsi ohella. Se voi olla laadultaan toiselle työnantajalle tehtävä osa-aikainen työ, keikkatyö tai vaikkapa oma yrityksen pyörittämistä.

Työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa sivutyöstä työnantajalle, mikäli ilmoitusvelvollisuus on kirjattu työ- tai tariffisopimukseen. Työnantajayritys ei voi kuitenkaan kieltää työntekijää tekemästä sivutyötä. (Berufsfreiheit des Arbeitnehmers (Art. 12 GG)) Silti sivutyöstä kannattaa aina keskustella työnantajan edustajan kanssa. Hän saattaa olettaa, että olet vaihtamassa työpaikkaa tai että osa-aikaisen työpanoksesi toisen projektin puitteissa heikentää suoritustasi päätyössä. Lupa hoitaa sivutointa kannattaa kirjata työsopimukseen tai sopi muuten kirjallisesti.

Kilpailevan yritykselle työskenteleminen sivutyönä ei ole luvallista. Tästä on kuitenkin poikkeuksena, mikäli työssä on kyse yksinkertaisesta, suorittavasta työstä. (Wettbewerbsverbot, § 60 Handelsgesetzbuch (HGB)) Ei ole myöskään sallittua perustaa omaa yritystä, joka voisi kilpailla työnantajan kanssa. Tällainen sivutyö voi johtaa lainmukaiseen erottamiseen.

Sivutyötä suunnitellessa kannattaa huomioida myös lakisääteiset työajat: Voit työskennellä enintään 48 tuntia viikossa, kuutena päivänä, poikkeustapauksissa ja rajoitetun ajan (esim. messut, joulusesonki) enintään 60 tuntia viikossa. On myös tärkeää noudattaa lakisääteistä vähintään 11 tunnin lepoaikaa työn päättymisestä seuraavan työvuoron alkuun. (§ 5 Abs. 1 ArbzG) Sivutyö ei myöskään ole sallittua ruuhka-aikoina tai lomalla.

Sivutyön verovapaa summa lasketaan vuositasolla ja määräytyy sen mukaan, millä alalla toimit. Jos tienaat sivutyössäsi enemmän kuin 450 € kuussa (minityön raja), sinun tulee maksaa sivutyöstä veroja veroluokka 6 mukaan.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: