fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Vieraskynä: Gewerbe-Anmeldung – Toiminimeä perustamassa

Etätyö

Minusta ei tule ikinä yrittäjää,

sanoi yrittäjien lapsi Kati Niemi pitkään. Nyt hän on ollut osa-aika-yrittäjä jo vuoden verran ja tässä jutussa hän jakaa oman kokemuksensa toiminimen perustamisesta Saksassa.

Mutta aloitetaan alusta ja annetaan Katin kertoa itse:

Olin jo vuosia pitänyt Suomalainen im Allgäu-blogia harrastuspohjalta ja mielessäni oli alkanut itää ajatus lisätulojen hankkimisesta bloggaamalla. Koska asun pysyvästä Saksassa, oli luonnollista perustaa yritys tänne. Nyt kun olen yrittäjä, minulla on mahdollisuus tehdä esimerkiksi yritysyhteistyötä ja mainostaa uuden, kolmekielisen Sauna maailmalla-blogini kautta.


Marketing Check

Steuerberater – Veroneuvojalla

Kun aloin miettiä yrittäjyyttä tosissani, sain vinkin, että kannattaa ottaa yhteyttä veroneuvojaan eli Steuerberateriin. Sieltä saa parhaat vinkit ja neuvot. Ja täytyy sanoa, paras neuvo oli juuri tämä. Ei ole juuri tarvinnut miettiä mistä saa tietoa tai mitä tehdä seuraavaksi. Myös useimmilla palkansaajilla on Saksassa Steuerberater.

Ensimmäisessä tapaamisessa kerroin liikeideastani ja mitä olin ajatellut tehdä. Veroneuvoja kirjoitti kaikki ylös ja kyseli mitä, miksi ja milloin. Hän kysyi myös, olinko tehnyt tähän mennessä veroilmoituksen Saksaan. Koska en ollut, minulle tilattiin veronumero Finanzamtilta.

Veroneuvoja totesi, että alkuun oli paras perustaa toiminimi eli “Kleines Unternehmen” (Kleingewerbe) ja lupasi lähettää minulle pikaisesti kirjeen, jossa oli lueteltuna kaikki sen perustamisessa huomioitavat asiat. Kirjeen saamisessa taisi mennä noin kuukausi aikaa, hän välillä unohti sen ja lupasi lähettää sen pikaisesti. Ehkä hän ajatteli, etten ole tosissani… no minä olin.

Ensimmäinen kysymykseni veroneuvojalta oli muuten, että mitä tämä palvelu maksaa. Hän sanoi että ei se niin paljoa maksa etteikö minulla olisi siihen varaa. Toistaiseksi en ole maksanut vielä yhtään laskua veroneuvojalleni. Kun saan ensimmäisen laskun, osaan sanoa enemmän mitä tämä ilo kustantaa.

Veroneuvoja suositteli myös maksamaan tuloista vapaaehtoista eläkemaksua itselle.

Gewerbe-Anmeldung – ilmoitus yritystoiminnasta

Kun vihdoin kun sain kirjeen veroneuvojaltani, menin sen kanssa kunnan raatihuoneelle perustamaan toiminimen. Raatihuoneen virkailija hieman ihmetteli mitä oikein ajattelin tehdä. Lopulta hän ymmärsi yskän ja sain täytettäväksi ja allekirjoitettavaksi lomakkeen. Lomake on nimeltään Gewerbe-Anmeldung.

Toiminimen perustaminen maksoi 30€ ja se piti maksaa käteisellä.

 

Verotoimistosta eli Finanzamtilta tuli parin viikon päästä lomakkeita (Aufnahme einer gewerblichen, selbständigen (freiberuflichen) oder land -und forstwirtschaftlichen Tätigkeit + täyttöohje), jotka piti täyttää. Kävin tarkistuttamassa ne veroneuvojalla, koska en ymmärtänyt kaikkia kysymyksiä. Veroneuvoja täytti nopeasti lomakkeen niiltä osin kun en ymmärtänyt.

Verotoimiston lomake piti toimittaa takaisin määräpäivään mennessä, muuten hakemus raukeaisi. Joten määräpäivää edeltävänä päivänä marssin suoraan Lindaun Finanzamtiin ja vein hakemuksen sinne. Tiukille meni, niin kuin yleensä aina.

Kun sain lomakkeen vietyä, niin homma oli oikeastaan sillä selvä.

Veronumero (Steuernummer) tuli parissa viikossa postissa. Olen kuullut, että joissain kaupungeissa sen toimitus voi kestää useita kuukausia, joten kannattaa olla kärsivällinen.

Veroneuvoja oli sanonut että ennen ensimmäisen laskun lähettämistä hän haluaa vielä tarkistaa, että siinä on kaikki tarvittavat tiedot. Kesällä olikin ensimmäinen laskun lähetys ja se oli ihan oikein tehty.

Tämä esimerkki on tehty Lindaun ja Baijerin toimintatavan mukaan. Jossain muussa osavaltiossa asiat voivat tapahtua hieman erilailla tai hitaammin. Olen kuullut tapauksista, joissa veronumeroa on jouduttu odottamaan monta kuukautta.

Hinnoissa ja maksuissa voi olla myös eroa osavaltioiden välillä.

 

Toiminimen perustajaminen Step-by-step
 • Tapaa aluksi veroneuvoja
 • Tee ilmoitus toiminimestä
 • Hae veronumero Finanzamtilta
 • Saat kirjeen finanzamtilta
 • Täytä lomake ja toimita se Finanzamt:lle eräpäivään mennessä.
Siinä se nyt on, olet yksityisyrittäjä.

Sanasto

Veroneuvoja – Steuerberater

Toiminimi – Kleingewerbe

Verotoimisto – Finanzamt

Veronumero – Steuernummer

Arvonlisävero – Mehrwertsteuer MwSt.

 

Helppoa, eikös vain?

Ja tässä on teille vielä Saksan verottajalle kelpaava Laskumalli.

Kati Niemi

Kati Niemi on kotonaan Saksan alpeilla.

Vieraskynä-jutun kirjoittaja on Kati Niemi, joka kirjoittaa Suomalainen im Allgäu -blogia ja ylläpitää kolmekielistä Sauna Maailmalla -sivustoa.

 

3 Responses

 1. Terhi sanoo:

  Hmm..tätä en ole kyllä kuullut “Toiminimi – Kleines Unternehmen” (tekstissä mainittiin Kleiner Unternehmen), verolaissa kyllä puhutaan Kleinunternehmer:istä. Ehkä tärkeää ymmärtää tämä ja Kleingewerbe erot.

  Toisekseen veronumero, jos olet ollut töissä Saksassa sulla on kyllä joku veronumero pakko olla ollut. Toiminimeä varten ei kyllä saa mitään eri numeroa kun se henk.koht numeron, joten ehkä sulla on joku erikoistapaus. Fiskus taitaa kyllä muuten kysellä mutta veronumeron hakeminen kuulostaa oudolta yleisohjeelta.

  Lisäksi jos sivutöitä miettii niin kannattaa huomioida miten on tulevaisuudessa sairasvakuutettu.

  • Maria Heiskanen-Schüttler sanoo:

   Hei Terhi, ja kiitos palautteesta! Olet ihan oikeassa tuon termin suhteen, “kleines Unternehmen” on vähintäänkin umgangssprachlich, joten selvensin nyt termin tuonne tekstiin. Kleingewerbe on se, mitä haetaan.

   Muuten tämä ei ole mikään yleinen ohjeistus, vaan Katin kokemus toiminimen hakemisesta. Yleisempää juttua seuraa toivottavasti pian!

   Veronumeron hakemisesta en tiedä – muistaakseni minijobia tekevä ei tarvitse veronumeroa, eli ehkä kyse on tästä. Ehkä Kati jaksaa itse selventää asiaa?

  • Kati Niemi sanoo:

   Moikka Terhi, kiitos kommentista ja selvennyksestä.

   Tosiaan minulla ei ole ollut aikaisemmin veronumeroa, joten se piti sitten hakea minulle. Olen tehnyt 8 vuotta töitä (kokoaika) Saksassa, enkä ollut tehnyt aikaisemmin veroilmoitusta. Saksassa tämäkin vaihtoehto on. Esimerkiksi avomieheni on saksalainen eikä hän ole ikinä tehnyt veroilmoitusta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: