fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Korona-loman kynnyksellä

Koronaloma

Täällä Niedersachsenin osavaltiossa “kesäloma-aika” alkaa tänä vuonna 16.7., kun lasten koulut päättyvät. Korona-aika on siirtänyt ja siirtänyt lomien suunnittelua. Minne sitä uskaltaisi lähteä? Minne edes pääsee: Suomen rajat eivät olleet vielä hetki sitten edes auki. Eipä sillä, että lomaa olisi ehtinyt paljon suunnitella työn ja lastenhoidon ristipaineessa.

Kaduilla koronan läsnäoloa ei enää edes huomaa; työpaikoilla ja julkisissa rakennuksissa ollaan kuitenkin tarkkoja sääntöjen noudattamisessa. Pienessä firmassa olemme olleet luovia koronasääntöjen soveltamisessa ja mm. palaveeranneet ringissä pihalla tai kävelylenkillä aina sään salliessa.

Koulut ja päiväkodit auki


Kevät ja kesä on ollut melkoista taiteilua työn, kotikoulun ja lastenhoidon välillä. Päiväkoti avasi ovensa meidän tavisten (jotkaemme ole yksinhuoltajia, vaarassa tulla irtisanotuksi tai “systemrelevant”, eli lääkäreitä, poliiseja, hoitohenkilökuntaa, roskakuskeja, opettajia jne. ammatteja, joita tarvitaan pyörittämään yhteiskunnan rullia.) lapsille vasta kesäkuun alussa, hoitoaikaa oli 2-3 päivää viikossa. Tästä viikosta alkaen Niedersachsenissa lapsilla on oikeus päivähoitoon taas joka päivä. Päivittäistä hoitoaikaa sen sijaan on lyhennetty molemmista päistä.

Koulut puolestaan avasivat ovensa meille vasta 15.6.; ekaluokkalainen aloitti rytmillä “joka toinen päivä koulua” (ilman mahdollisuutta iltapäivähoitoon) ja viidesluokkalainen rytmillä “joka toinen viikko koulua” – voitte kuvitella miten mahtavan helppoa on koordinoida kahden aikuisen työt näihin rytmeihin, kun molempien työnantajat vaativat kesäkuusta alkaen paikalla oloa tiettyinä aikoina. No, kaikilla on sama kohtalo tällä hetkellä, joten ei parane valittaa.

Saksa tarjoaa tukia Korona-aikana

Onhan taiteilulle tietysti vaihtoehtojakin. Jos vanhemmat eivät Saksassa kertakaikkiaan pääse töihin, olisi mahdollisuus hakea yhteensä 20 viikkoa korvausta menetetyistä työtuloista. Korvauksen määrä on 67% menetetystä palkasta, kuitenkin max 2016€ kuukaudessa. Käytännössä työnantaja maksaa edelleen palkan ja hakee sitten korvausta vastuulliselta viranomaiselta. Toimenpide on osa laajempaa tukipakettia (BMAS: Sozialschutz-Pakete), joka tarjoaa lukuisia etuja työ- ja toimentuloasioiden parissa pähkäileville. Sen tarkoitus on lieventää Koronapandemian aiheuttamien sosiaalisten ja taloudellisten seurauksia. Paketti mm. madaltaa kynnystä erilaisten tukien saamiseen, pidentää aikoja, joina tukia voi saada ja korottaa osaa tuista. Esimerkiksi oikeutta saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, Arbeitlosengeld ALG1:a pidennetään kolmella kuukaudella. Tämä koskee henkilöitä, joiden ALG1-oikeus olisi muuten olisi muuten loppumassa 1.5. ja 31.5.2020 välillä.


Familienbonus lapsiperheille

Lapsiperheille tarjoillaan syys-lokakuussa myös “Familienbonus”, 300 € per lapsi. Juttu on tietenkin sinänsä hyvä; lapsiperheillehän Korona-aika on ollut erityisen vaikea. Enkä halua olla kiittämätön; Saksan lapsilisät ovat hyvät, n. 200 €/lapsi/kk ja raha on kyllä aina kelvannut. Silti asiasta jäi pieni “Herdpremie“:n sivumaku. Varsinkin naiset, joille lastenhoito perinteisesti lankeaa, ovat olleet hyvin hankalassa asemassa tasapainoillessaan viime kuukaudet työn, lastenhoidon ja kotikoulun välillä. Tuliko tässä samalla määriteltyä hinta tälle työlle? Olisiko kuitenkin ollut hedelmällisempää parantaa rahalla päiväkotien ja koulujen mahdollisuuksia hoitaa lapsia? Tai satsata vaikkapa etäopiskelumahdollisuuksiin ja digitekniikkaan?

Niin tai näin, taiteilu eri hoitoratkaisuiden välillä jatkuu vielä osavaltiosta riippuen noin kuukauden, sillä kesälomat alkavat Saksassa myöhemmin kuin Suomessa. Täällä on käytössä rotaatiosysteemi, jolloin osavaltiot aloittavat lomat aina vuosittain eri aikaan.

Mielenkiintoista nähdä, malttavatko saksalaiset jäädä lomalla kotosalle. Useimmat saksalaiset ovat superlomailijoita – he eivät tunne käsitettä, jossa kotona voisi lomailla. He matkustavat lähes aina, joko ulkomaille tai kotimaan sisällä. Löytyyhän täältäkin upeita kohteita matkailuun, kyllä! Kuulemma buukkausaste Itämeren alueen mökeille on tänä vuonna lomakuukausien aikana jo yli 90%, vaikka matkailuvaroitus Euroopan sisällä vasta purettiin ja  on voimassa Euroopan ulkopuolella vielä 31.8. asti. Muutamat osavaltiot ovat viime viikkona ottaneet takapakkia nousevien koronalukujen vuoksi ja asettaneet uusia matkailurajoituksia tietyiltä “pesäkealueilta” (tällä hetkellä Gütersloh und Warendorf) tuleville matkailijoille. Ajankohtaiset matkavaroitukset löytyvät esimerlkiksi wdr:n sivuilta.

korona

Itse en ole buukannut mitään. Kotona vietettyjen kuukausien jälkeen kotiloma ei huvita, mutta Koronatilanteen takia matkustaminen ei ole myöskään ykkösvaihtoehto. Satsaan siis lähimatkailuun ja viikonloppureissuihin. Kohteitahan kyllä riittää!

PS. Aikamoista jaarittelua nämä postit, kun koittaa kirjoittaa kevyemmin. No kai se tästä. Toivottavasti joku jaksoi lukea.

PS 2. Seuraavaksi kirjoitan hevosista, kun sitä on nyt pyydetty niin moneen otteeseen!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: