fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

TOP 3 ärsyttävimmät vieraan kielen puhujan ongelmat

Saksan kieli Photo by Johannes Krupinski on Unsplash

Lähdetään tänään vähän negatiivisessä hengessä liikkeellä… joskus tekee hyvää valittaa!

Muistan kun tulin saksaan15 vuotta sitten,  8 tunnin työpäivä sai minut niin väsyneeksi, etten jaksanut iltaisin tehdä juuri mitään. Uskon, että totaaliväsymys johtui kielestä: Aivot joutuvat jumppaamaan tosissaan, kun pitää yrittää täysillä koko ajan.

Jossain vaiheessa kieli alkoi sujua, mutta vaikka voin nykyään väittää itseäni kaksikieliseksi, on toimiminen vieraalla kielellä välillä hankalaa ja väärinymmärryksiä sattuu. Listasin tässä omat TOP 3 ärsytyksen aiheeni vierasta kieltä puhuessa.

 

1. Lauseen täydentäminen

Tätä sattuu työympäristössä aika paljon, ja asialla ovat yleensä aina samat peruspositiiviset, ystävällismieliset ”aatu avuliaat”. Tilanne menee näin: Selität jotain asiaa kokouksessa tai tapaamisessa  ja tarvitset kesken lauseen pikkuisen tavallista pidemmän miettimistauon rakentaaksesi lauseen kieliopillisesti ymmärrettäväksi tai etsiäksesi tilanteeseen parhaiten sopivaa termiä. Ennen kuin ehdit sanoa lauseen loppuun, avulias aatu alkaa huutaa ehdotuksia. Niitä voi tulla montakin peräjälkeen. Tai peräkkäisissä lauseissa hän voi avuliaasti täydentää muutamia sanoja.

Hankalaa tässä on se, kun ehdotus ei mene oikeaan. Silloin sitä sekoaa sanojen lisäksi ajatuksissaan ja oikean sanan löytäminen ja sen jälkeen jutun jatkaminen on kahta vaikeampaa.2. Sanavalmiuden puuttuminen

Kun joku sanoo sinulle jotain hauskaa, olisi kiva vitsailla takaisin. Tai jos joku tölväisee ikävästi, olisi hauska maksaa samalla mitalla takaisin. Mutta ei. Sanat juuttuu kurkkuun, änkytät jotain… se oikea asia ei tule mieleen.

Kotona tai kymmenen minuutin päästä tulee kyllä mieleen kymmenen hyvää juttua, jotka olisit voinut sanoa siinä tilanteessa. Mutta ei auta enää… juna meni jo.

Tässä ärsyttää myös se, että jotkut pitävät kielipuolta jäykkänä tyyppinä tai mikä pahempaa: vähän yksinkertaisena.

Auts, auts, auts!

Tärkeää on, ettei itse pidä itseään muita huonompana, jos kieli ei suju heti täydellisesti!
3. Englannin puhujat

Tätä tapahtuu tosi paljon turistialueilla, joissa asiakaspalvelijat olettavat suurimman osan ihmisistä tulevan ulkomailta.

Usein englannin puhujan englanti on vielä tosi huonoa. Tällöin tekisi mieleni sanoa: ”Kuvitteletko oikeasti, että sinun englanti on parempaa kuin minun saksa, vai miksi vaihdoit kieltä?” En tietty sano. Ei ole tarpeen nolata ketään, joka oikeastaan koittaa olla ystävällinen. Luultavasti kyse on kuitenkin vaan henkilön omasta työrutiinista, jossa kaikille aksentilla puhuville kieli vaihtuu automaattisesti englanniksi. Silti: Omasta mielestäni olisi kohteliasta puhua ulkomaalaisen kanssa sitä kieltä, jos tämä sitä yrittää puhua — Vaikka se olisi hitaampaa ja ymmärtäminen jollain muulla kielellä helpompaa.

No, anna tulla vaan: Mikä sinua harmittaa eniten vierasta kieltä puhuessasi?

Ps. Rakkaat saksalaiset ystävät ja kollegat, jos luet tätä artikkelia googlen kääntäjällä, niin älä suutu, you know me, en oikeasti ota näitä asioita kovin vakavasti!

ps 2. Tätä kirjoittaessa tuli muutama muukin juttu mieleen, joten tämä artikkeli saa ehdottomasti kakkososan tulevaisuudessa!

 

4 Responses

 1. Noora sanoo:

  Itselleni ulkosuomalaisena ja päivittäin vierasta kieltä puhuvana juuri tuo sanavalmiuden puuttuminen on vaikeinta. En voi sietää ajatusta siitä, että joku luulee minun olevan yksinkertainen tai mielipiteetön vain, koska aivoni eivät taivu ko. kielelle yhtä sujuvasti kuin vastapuolen.

  Itseäni ei ole varsinaisesti koskaan häirinnyt se, että joku vaihtaa englanniksi, jos vaikka itse sönkötän välttävää saksaani. Yleensä vain ilahdun, että pääsen helpommalla 😀

  -Noora
  http://www.wonderworldofnoora.com/blogi

 2. Kakkoskohdasta tuli mieleen, että saksalaisen kumppanini vanhemmat osaavat tasan yhtä kieltä (tai no ehkä puolitoista, jos vankka saksin murre lasketaan kieleksi :D). Senpä takia he eivät tajua, etten ole hidas ja tyhmä, vaan yksinkertaisesti en osaa heidän kieltään täydellisesti. He ovat ihmetelleet, miten tällainen tohelo on onnistunut valmistumaan yliopistosta.

  • Maria Heiskanen-Schüttler sanoo:

   Voi ei, ikävä tilanne! Tämä on tosi yleinen kokemus, mutta perhepiiriin osuessa tosi harmillinen. Mutta muista aina se, että heidän asenteensa kertoo enemmän heistä itsestään ja heidän rajallisesta ajattelutavastaan kuin sinusta tai osaamisestasi. Lisäksi – jotkut ihmiset vaan ovat juntteja. Jos se ei olisi kielitaitoi, mikä heitä häiritsee, se olisi luultavasti joku muu seikka. Tsemppiä!

 3. […] Lue lisää: TOP 3 ärsyttävimmät vieraan kielen puhujan ongelmat […]

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: