fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Saksan lomapäivät 2021

Saksan lomapävät 2021

Koskaan ei ole liian aika suunnitella ensi vuoden lomia! Saksassa pyhäpäiviä on muutama enemmän kuin Suomessa ja osa lomapäivistä on osavaltiokohtaisia. Luvassa on siis paljon arkipyhiä ja niihin liittyviä – usein paikallisia – traditioita. Sijoittamalla lomapäivät strategisesti pitempien lomien ja pitkien viikonloppujen yhteyteen (nk. Brückentag) voi rakentaa helposti pidempiä yhtäjaksoisia lomia. Kuulostaa mukavalta, vai mitä?

Toisaalta Saksassa esim. jouluaatto ja uudenvuodenaatto ovat puolikkaita työpäiviä, joten ehtiihän sitä myös sorvin äärellä viettää aikaa. Laita siis kalenteriisi Saksan lomapäivät 2021 ja ota kaikki irti vapaa-ajastasi!

Juttu on osittainen kopio edellisiltä vuosilta.

 

Kansalliset vapaapäivät tekevät arjesta loman

Uusi vuosi 2021

Perjantai 1. tammikuuta 2021 on lomaa. Ja siitä se lomavuosi sitten alkaa…

Loppiainen – Heilige Drei Könige

Keskiviikko 6. tammikuuta 2021  on lomapäivä Bayernin, Baden-Württembergin ja Sachsen-Anhaltin osavaltioissa.

Naisten Päivä

Maanantai 8. maaliskuuta 2021 on vapaapäivä Berliinissä.

Pääsiäinen

Pitkä perjantai 2.4.2021 ja Pääsiäismaanantai 5.4.2021 ovat Saksassa vapaapäiviä. Pääsiäinen on saksalaisille ehkä jonkin verran merkityksellisempi juhla kuin suomalaisille keskimäärin. Pääsiäistä juhlitaan syömällä hyvin ja lapsia lahjotaan jouluiseen tapaan muullakin kuin suklaamunilla. Myös katoliset pääsiäiskulkueet ovat tavallisia.

Vappu – Tag der Arbeit

1. toukokuuta 2021 on vapaapäivä koko Saksassa, kuten Suomessakin. Vuonna 2021 päivä osuu lauantaille. Vappua voi viettää vaikkapa kansanjuhlissa, joissa yleensä pystytetään juhannussalkoa muistuttava “Maibaum” tai vappumarssilla koko yhteiskuntaa vastaan. Berliinissä vappumarssi päättyy usein autojen polttamiseen, kivien heittelyyn ja poliisisaartoon, joten olkaapa varovaisia!

Helatorstai – Christi Himmelfahrt

Helatorstai 13. toukokuuta 2021 on vapaapäivä koko Saksassa. Perjantai on periaatteessa tavallinen työpäivä, mutta koulut ja päiväkodit ovat usein kiinni ja pitävät ns. „Brückentagin“ eli siltapäivän. Se tarkoittaa loman pidentämistä loman ja viikonlopun väliin jäävällä päivällä tai päivillä. Helatorstaina vietetään myös isänpäivää (Vatertag – Herrentag – Männertag). Ei kuitenkaan kannata vielä alkaa kutoa iskälle sukkaa, sillä tätä isänpäivää vietetään poikaporukalla luonnon helmassa kera kaljakärryn.

Tallink Silja

 

Helluntai – Pfingsten

Varsinainen helluntai on edeltävänä sunnuntaina, mutta 24. toukokuuta 2021 on Pfingstmontag ja näin ollen lomapäivä koko Saksassa. Helluntai on kirkollinen juhlapäivä (Pyhän hengen päivä tai “Kirkon syntymäpäivä”), mutta Saksassa siihen liittyy usein myös kevään juhlistamista esim. Pfingstbaumin pystytyksen ja yhteislaulun merkeissä.

Tiedätkö muuten, mikä kaunis kukka on saksaksi nimeltään Pfingstrose?

Pyhän ruumiin juhlapäivä – Fronleichnam

Torstaina 3. kesäkuuta 2021 juhlitaan pyhää ruumista, mutta vain katoliset osavaltiot kunnioittavat juhlaa vapaapäivällä. Vapaapäivä on siis seuraavissa osavaltioissa: Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz ja Saarland. Itse en ole tämän juhlapäivän vietosta ikinä päässyt osalliseksi, mutta ilmeisesti kuvaan kuuluvat erilaiset kristilliset kulkueet maalla ja merellä.

Weltkindertag

Siinä missä berliiniläiset juhlivat vapaapäivällä naisia, saavat Thüringenissä huomiota lapset:  Maanantai 20. syyskuuta 2021 Weltkindertag on vapaapäivä, vuonna 2020 se osuu kuitenkin sunnuntaille.

Leppoisaa loka- ja marraskuuta?

Työpaikka saksassa lomat

Lähes kaikki loka- ja marraskuun pyhäpäivät osuvat vuonna 2021 harmittavasti viikonlopulle. Tänä vuonna siis työnantaja saa luvan juhlia!

Loka-marraskuulle osuvat myös koulujen syyslomat, joiden ajankohta vaihtelee osavaltioittain.

Saksojen yhdistymisen päivä – Tag der Deutschen Einheit

Sunnuntaina 3. lokakuuta 2021 koko kansakunta suuntaa juhlimaan Saksojen yhdistymistä. Tyypillinen tapa juhlia on oluen ja makkaran kyllästämät katujuhlat, lapsille ilmapallot ja hattarat kouraan. Päivä on viikolle osuessaan yleinen vapaapäivä, mutta 2020 se osuu lauantaille.


Dein Stellplatz

Uskonpuhdistuksen muistopäivä – Reformationstag

Sunnuntaina 31. lokakuuta 2021 vietetään uskonpuhdistuksen muistopäivää, joka on vapaapäivä seuravissa osavaltioissa: Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein  ja Thüringen.

Allerheiligen

Maanantaina 1. marraskuuta 2021 on kirkollinen juhlapäivä ja vapaapäivän kera sitä juhlitaan seuraavissa osavaltioissa: Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz ja Saarland

Buß- und Bettag

Keskiviikkona 18. marraskuuta 2021 on kirkollinen juhlapäivä ja Sachsenissa myös vapaapäivä.

Joulu ja uusi vuosi 2021

24.12. on Saksassa perinteisesti ainakin puolikas työpäivä – 2021 vuonna se osuu perjantaille. Monet firmat pitävät sen kuitenkin lomaa. Myös 25.12. ja 26.12. ovat Saksassa lomapäiviä.

Perjantaina 31.12.2021 ja Lauantaina 1.1.2022 juhlitaan sitten jo uutta vuotta  – uusi lomakausi alkakoon!

Saksan lomapäivät 2021 – Lisää aiheesta:

Junamatkailu on ekologista ja edullista – Saksasta pääsee junalla pitkälle. Katso täältä säästöhinnat Eurooppaan: Super saver fare tickets book here! (Affiliate-linkki)

Koulujen lomat osavaltioittain löytyvät Ferienkalender.com-palvelusta.

Miten saksalainen lomailee ja miten lomat jakautuvat Saksassa?

 

2 Responses

  1. […] Vuoden 2021 arkivapaat löydät täältä: Saksan lomapäivät 2021 […]

  2. […] Työpaikalla lomakäytännöistä kannattaa ottaa selvää jo hyvissä ajoin. Koska lomaa voi (työn luonteesta ja työpaikan tavoista riippuen) ottaa melkein milloin vain, kannattaa käyttää hyväksi arkipyhiä lomien suunnittelussa. Kurkkaa tästä vuoden 2021 arkipyhät. […]

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: