fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Saksan päiväkodit ja koulut huomenna kiinni – Kuka tekee työt?

Koronaloma

Onneksi olen ottanut joulunalusviikon lomaa… huokaisin helpotuksesta kun kuulin sunnuntaina uusimman Lockdown-uutisen. Huomenna, keskiviikona 16.12. Saksassa alkaa lockdown ja päiväkodit ja koulut menevät taas kiinni.

Liittokansleri Angela Merkel (CDU) ja osavaltioiden pääministerit sopivat sunnuntaina, että koululaisten ja päivähoitolasten tulisi olla kotona viimeistään keskiviikosta alkaen kolme ja puoli viikkoa, ainakin 10.1.21 asti. Jotkut osavaltiot aloittivat toteutuksen jo maanantaina, toiset tiukemmin, toiset asteittain.

Suurin haaste työelämän suhteen on pienten lasten vanhemmilla. Kun koulut ja päiväkodit ovat kiinni, mitä tehdä lasten kanssa?

Erityisesti liittovaltion ja osavaltion hallitusten yhteisessä päätöksessä todetaan, että lapsista tulisi huolehtia kotona “aina kun se on mahdollista”. Koulujen on oltava “periaatteessa suljettuja” ja koulunkäyntivelvollisuus keskeytetään, mikä tarkoittaa käytännössä kotiopetusta. Sama pätee päiväkoteihin. Kuten keväällä, hätätilanteessa tulisi kuitenkin tarjota hoitoa, ja kouluissa tulisi olla mahdollista tehdä poikkeuksia viimeisillä luokilla, eli heille, joilla on ylioppilaskirjoitukset tai valmistuminen edessä vuonna 2021. 

Vaikka suurin osa työnantajista on tavalla tai toisella valmiita neuvottelemaan työn joustavuudesta, käytännössä vanhemmat ovat selkä seinää vasten: Homeoffice ei ole perusoikeus, eikä edes kaikissa työpaikoissa mahdollista. Työvelvollisuus edellyttää lockdownista huolimatta työssä käyntiä palkan saamiseksi. Lapsia on myös hankalaa – ja useimmiten myös kiellettyä – ottaa mukaan töihin.

Vanhemmille palkallista lomaa?

Luonnollisesti pienet lapset eivät voi jäädä yksin, kun heidän vanhempansa työskentelevät. Lisäksi jonkun täytyy hoitaa käytännön opetustyö kotona. Työ, lastenhoito ja opetustyö samaan aikaan ajoi keväällä monet saksalaisperheet voimiensa äärirajoille.  ”Nie wieder”, he sanovat nyt: Kotitoimistossa ei ole kaikille vaihtoehto toista kertaa. Tästä syystä puhutaan vanhempien ylimääräisestä palkallisesta lomasta. Vanhemmille koitetaan luoda lisämahdollisuuksia ottaa palkallista lomaa huolehtiakseen lapsistaan, sanotaan liittovaltion ja osavaltion hallitusten yhteisessä päätöksessä. Säädöksestä tiedotetaan lisää tällä viikolla.

Ansioiden menetyskorvaus

Baijerin pääministeri Markus Söder (CSU) viittasi sunnuntaina myös korvaussääntöihin, joita sovellettiin keväällä ja kesällä. Tuolloin äideille ja isille korvattiin ansioiden menetys, jos he eivät voineet mennä töihin, kun päiväkodit ja koulut suljettiin. Infektiosuojalailla vanhemmille luotiin mahdollisuus huolehtia lapsistaan ​​kotona ja heidät vapautettiin töistä tänä aikana, 67 prosentin palkanosan korvauksella. Korvausmaksuja suoritettiin myös, jos lapsi oli karanteenissa. Toinen korvauksen edellytys oli, että ei ole muuta tapaa hoitaa lasta – esimerkiksi sukulaiset, jotka eivät ole töissä. Kuka näitä muuten tarkistaa…? Vanhemmilla ei myöskään ole oikeutta korvauksiin, jos päiväkoti tai koulu suljettiin aikana, jolloin olisi joka tapauksessa ollut lomaa tai ”Betriebsferien”.

Käytännössä tukea hakivat ne, joiden oli pakko. Valkokaulustyöläiset, kenelle homeoffice oli mahdollisuus, tekivät yleensä lastenhoitospagaatin työn lomassa. Tulevat päivät osoittavat, miten tällä kertaa käy.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: