fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Mikä muuttui 2021: Minimipalkka, Peruseläke ja Kurzarbeit

mikä muuttui 2021 saksassa: muutoksia säädöksiin ja korotuksia palkkoihin 2021

Mikä muuttui 2021 saksassa? Saksan työ- ja sosiaaliministeriö tiedottaa aina vuoden vaihteessa, mitä muutoksia säädöksiin tulee vuoden vaihteessa. Keräsin tähän juttuun lisää kiinnostavimpia paloja työntekijälle.

Aikaisemmin kerroin jo solidaarisuuslisän poistumisesta ja lapsilisien korotuksesta vuoden alusta:
Mikä muuttuu 2021: Solidaritätszuschlag ja lapsilisät

Lakisääteinen minimipalkka

Lakisääteinen minimipalkka on 9,50 euroa 1. tammikuuta 2021 alkaen ja 9,60 euroa 1. heinäkuuta 2021 alkaen tosiasiallisesti tehtyä työtuntia kohti.

Minimipalkoista on myös alakohtaisia poikkeuksia. Se ei ole Saksassa itsestäänselvyys, vaan tuli voimaan Saksassa 1.1.2017 pitkän yhteiskunnallisen keskustelun saattelemana. Lue lisää täältä: M wie Mindestlohn 

Kurzarbeitergeld

Koronan aikana monet saksalaisyritykset soveltavat Kurzarbeit-lainsäädäntöä (§ 96 Abs. 4 Nr. 1 SGB III), jonka puitteissa yrityksen on mahdollista vähentää työntekijöiden säännöllistä työaikaa, kun yrityksessä on (yllättäen) merkittävästi tavallista vähemmän työtä. Kurzarbeit-järjestelmässä työntekijä tekee –yleensä irtisanomisen sijasta– lyhyempää työpäivää ja hänelle maksetaan pienempää palkkaa.

Valtio maksaa työpäivän lyhennyksestä koituvasta ansionmenetyksestä noin kaksi kolmasosaa takaisin. (67% lapsiperheille ja 60% muille). Maksua jatketaan yleensä korkeintaan 6 kk, mutta poikkeustapauksissa jopa 24 kk:n ajan. Koronan aikaan Kurzarbeitergeldiä on korotettu ja nyt sen korotusta (70/77 prosenttiin neljännestä kuukaudesta ja 80/87 prosenttiin seitsemännestä kuukaudesta) jatketaan 31.12.2021 kaikille työntekijöille, joiden oikeus korvaukseen alkaa 31.3.2021 mennessä. Lisäksi voimassa olevia väliaikaisia ​​lisätuloja koskevia säännöksiä jatketaan 31. joulukuuta 2021 asti. (BMAS:n sivuilta löytyy näistä tarkemmin!)

Eläkeikä nousee pikkuhiljaa

Eläkeikää nostettiin Saksassa vuonna 2012 ja sen seurauksena eläkeikä nousee asteittain 65 vuodesta 67 vuoteen. “Rente mit 67” -eläkeohjelman myötä eläkkeen aloitusiät nousivat vuoden alusta taas kuukaudella. Vuonna 1955 tai 1956 syntyneet saavuttavat vuonna 2021 tavanomaisen eläkeiän 65 vuoden ja yhdeksän kuukauden tai 65 vuoden ja kymmenen kuukauden iässä. Nuorempien ikäryhmien osalta eläkeikää nostetaan edelleen asteittain. Vuonna 1964 ja myöhemmin syntyneille eläkeikä on 67 vuotta.Peruseläke

Peruseläke tuli voimaan tämän vuoden alussa. Tämä on lisäys yksilölliseen eläkkeeseen niille, jotka ovat ansainneet vähän vuosikymmenien ajan ja jotka ovat suorittaneet pakollisia maksuja lakisääteiseen eläkevakuutukseen. Noin 1,3 miljoonaa eläkeläistä hyötyy tästä. Muutos koskee erityisesti naisia, jotka ovat usein työskennelleet pienellä palkalla tai vain osa-aikaisesti perheensä vuoksi. Monet Itä-Saksan eläkeläiset ovat myös työskennelleet erityisen pitkään matalilla palkoilla. Keskimääräinen lisämaksu on tällä hetkellä noin 75 euroa brutto, suurin mahdollinen lisämaksu voi olla noin 418 euroa.

Hieno uutinen on, että seniorien ei tarvitse ryhtyä byrokratiajumppaan ja hakea peruseläkettä erikseen. Deutsche Rentenversicherung tarkistaa automaattisesti noin 26 miljoonaa nykyistä eläkettä vuoden 2022 loppuun mennessä ja maksaa peruseläkelisän takautuvasti. Ensimmäisten lisämaksujen odotetaan maksavan vuoden 2021 puolivälistä.

Eläkeläisille tuli myös muita uudistuksia vuonna 2021. Lisätietoja näistä löytyy Deutsche Rentenversicherungin sivuilta.

Lisää tietoja mikä muuttui 2021 saksassa löydät BMAS:n sivuilta: Das ändert sich im neuen Jahr 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: