fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Muutto Saksaan 2021

Muutto Saksaan

Oletko saanut työpaikan Saksasta, saksalaiselta työnantajalta? Onneksi olkoon, edessäsi on muutto Saksaan! Kerään lukijoiden toiveesta tähän artikkeliin byrokratian perusasioita, jotka kannattaa hoitaa nopeasti pois alta. Niin pääset keskittymään itse asiaan – uuteen työhösi! Artikkeli on vuoden 2021 luvuilla päivitetty versio!

Otin tähän etapeiksi Muutto > rekisteröityminen > sairaskassa & vakuutukset > pankkitili > vero- ja eläkeasiat. Artikkelin lopusta löytyy myös sekalaisia linkkejä. Suomen päässä riittää tietysti myös hoidettavaa! Samoin jos sinulla on lapsia, täytyy hoitaa lapsilisät, lastenlääkärit sekä koulu- ja päiväkotipaikat.

Täydennän tätä listaa mielelläni – Voit lisätä kommentin tänne blogiin tai FB-ryhmään.

Juttu pitää sisällään Affiliate-linkkejä. Ne on merkattu tähdellä.

Muutto Saksaan ja asunto

Ensiarvoisen tärkeää muuttaessasi Saksaan on hankkia asunto ja siihen vuokrasopimus, jotta voit ilmoittautua kaupungin asukkaaksi. Osoitteen tarvitset nimittäin ilmottautumista varten ja ilmoittautuminen tarvitaan kaikkialla muualla.

Vuokra-asuntoa hakiessa pyydetään usein Schufan todistus luottokelpoisuudesta. Sitä voit anoa täältä:  SCHUFA-Bonitätsauskunft anfordern*

Kun muutto Saksaan on toteutunut: Pyydä vuokranantajaltasi Wohnungsgeberbestätigung, jolla todistat muuttaneesi asuntoon. Todistus on käytännössä kirjallinen, muotovaatimuksia  ei ole. Jos vuokranantajasi ei tiedä mistä on kyse, löydät pohjan vaikkapa täältä: PDF Vorlage

Vinkit

 • Kysy työnantajaltasi jo sopimuksen tekovaiheessa, tuetaanko sinua muuttokustannuksissa tai asunnon/päiväkotipaikkojen hankinnassa. Käytännöt vaihtelevat kovasti.
 • Jos asuntoa ei ole näköpiirissä ja muutat kasvukeskukseen, jossa sen löytyminen voi olla hankalaa, kannattaa kikkailla Wohnungsgeberbestätigung majapaikkasi/työpaikan/kaverin kanssa, jotta saat muut asiat hoidettua.
 • Muista tehdä henkilökohtainen muuttoilmoitus myös muuttaessasi väliaikaisesta majapaikasta vakituiseen! Tarvitset tällöin tietysti uuden Wohnungsgeberbestätigungin uudelta vuokranantajaltasi.
 • Säilytä kaikki muuttoon liittyvät kuitit, koska nämä voi mahdollisesti vähentää saksalaisessa verotuksessa.

Uuteen asuntoon liittyvät paperityöt

Vuokrasopimuksen tehtyäsi sinun kannattaa ottaa Hausratversicherung, joka tarjoaa vakuutusturvan irtaimistolle, ts. kalusteille ja yksityisen kotitalouden kulutustarvikkeille tulipalon, vesijohtoveden, myrskyn, murron, ryöstön ja ilkivallan varalta. Useimmiten vuokrantaja myös vaatii Hausratversicherungin ottamista.

Voit vertailla vakuutusten hintoja täällä:
Tarif.de: Hausratversicherung*

Tarvitset myös sähkösopimuksen. Sähkösopimusten hintoja voit vertailla täällä:
Strom Startseite Preisvergleich.de*

Myös kaasun käyttö on saksalaisissa kaupunkiasunnoissa tavanomaista. Sitä käytetään usein helloissa ja vanhemmissa asunnoissa osin myös lämmityksessä. Jos asunnossasi on kaasulämmitys ja sähkölämmitys, tarvitset sopimukset molempien yhtiöiden kanssa. Lämpimän asunnon kustannuksista kannattaa muuten kysellä vuokranantajalta jo vuokrasopimusta tehdessä!
Tarif.de: Landingpage Gasvergleich*

Internet kuulunee nykyään useimpien arkipäivään, ja asia kannattaa hoitaa nopeasti, koska saksalaiseen tapaan yhteyden saamisessa saattaa vähän kestää. DSL-sopimusten hintoja löytyy täältä:
DSL Vergleich Startseite*

HUOM! Vertailusivustojen kautta saan hyvän kuvan, mitä on tarjolla, mutta muista olla tarkkana ja valita parhaiten omiin tarkoituksiisi sopiva palveluntarjoaja ja sopimus. Bonus-systeemit (esim. saat viisikymppiä takaisin kun sinulla on ollut 6kk sähkösopimus tietyssä yhtiössä) tuppaavat unohtumaan ja hyöty jää saamatta. Halvan hinnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös yrityksen maineeseen ja käyttäjäkokemuksiin.

 

Rekisteröityminen kaupungin asukkaaksi (Anmeldung)

Rekisteröinti kaupungin asukkaaksi on tärkein askel byrokratian rattaissa: Ilman sitä ei onnistu juuri mikään muu. Kun tulet Saksaan, ilmoittaudu siis ensimmäiseksi Einwohnermeldeamtissa. Se, missä virastossa Einwohnermeldeamt sijaitsee, riippuu osavaltiosta, kylästä ja kaupungista. Se voi olla Rathaus, Bürgeramt tai joku muu. Sieltä saat todistuksen (Anmeldungsbescheinigung), jossa kerrotaan, että asut osoitteessa x.

Ota mukaan

 • Wohnungsgeberbestätigung (Vuokrasopimus ei enää riitä!)
 • Passit (kaikki ilmoittautuvat perheenjäsenet)
 • Työsopimus
 • Vihkitodistus/maistraatin rekisteriote/syntymätodistus (jos sinulla on nämä).

Vinkit

 • Googlaa Einwohnermeldeamt + Kaupungin nimi > etsi oikea paikka ja aukioloajat jo etukäteen.
 • Ainakin suurissa kaupungeissa kannattaa varata reilusti aikaa mukaan tai mennä paikalle pikkuisen ennen viraston aukeamisaikaa.
 • Joissain kaupungeissa voit välttää pitkän jonotusajan bookkaamalla tapaamisajan netin kautta. Voit varata ajan jo Suomesta käsin, aikoja ei yleensä saa ihan seuraavalle viikolle.
 • Kun olet ilmoittautunut, Anmeldebescheinigung kannattaa aina ottaa mukaan virallisissa yhteyksissä passia täydentämään, ellei sinulla ole Saksan kansalaisuutta.
 • Auton rekisteröinnin voi yleensä hoitaa samassa toimipisteessä.

 

Haftpflichtversicherung – Vastuuvakuutus

Haftplichtversicherung eli vastuuvakuutus on Saksassa tärkeä, koska jokainen Saksan asukas on korvausvelvollinen muille aiheuttamistaan vahingoista pykälän 823 nojalla. Vakuutus kattaa yksityishenkilön aiheuttamat vahingot. Sitä kysytään usein työ- ja vuokrasopimusta tehdessä. Vastuuvakuutus korvaa käytännössä kaikki muille aiheuttamasi vahingot.

Vastuuvakuutus kannattaa ottaa heti kun olet muuttanut Saksaan. Se ei todellakaan ole kallis, mutta todella tärkeä Saksassa.

Voit vertailla vakuutusten hintoja täällä:
Tarifcheck.de: Haftpflichtversicherung*

Jos sinulla on eläimiä, tulee niiden aiheuttamille vahingoille ottaa oma vakuutus:

Tarifcheck.de: Tierhaftpflichtversicherung*

Sairaskassa (Krankenkasse)

Työpaikkasi tarvitsee tiedon mihin sairaskassaan kuulut ja että sinulla on ”Sozialversicherung”. Seuraava etappisi voisi siis olla sairaskassa. Sairaskassoilla on usein erinomainen palvelu myös englannin kielellä ja ne ottavat dokumenttejä vastaan myös sähköpostitse.  Voit soittaa Krankenkasseen tai mennä käymään paikan päällä.

Yksityinen vai julkinen sairaskassa?

Kassojen tarjoamat palvelut vaihtelevat hiukan, käytännössä kaikki käyvät kuitenkin samoilla lääkäreillä vakuutuksesta riippumatta. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yksityisillä vakuutuksella pääsee nopeammin erikoislääkärille ja saa jossain määrin kattavammat ilmaispalvelut, mutta myös paperisota (jokaisen kuitin toimittaminen kassalle) saattaa olla suomalaiseen makuun hankalaa.

Yksityisen sairasvakuutuksen tulorajat:

VuosiVuositulotKuukausittaiset tulot
2022
202164.350,00 €5.362,50 €
202062.550,00 €5.212,50 €

 

Jos olet ansiotyössä ja tulosi jäävät yllämainittujen rajojen alle, sinun on liityttävä julkiseen sairaskassaan (gesetzliche Krankenkasse) ja olet ”pflichtversichert”. Tätä suuremmilla tuloilla sinulla on valinnanmahdollisuus: Voit liittyä joko yksityiseen sairaskassaan tai julkiseen sairaskassaan vapaaehtoisena jäsenenä (freiwillig gesetzlich versichert). Maksu lasketaan silloin laskennallisen palkan 4.837,50 €/kk (Beitragsbemessungsgrenze) mukaan. Jos hankit yksityisen sairasvakuutuksen (Private Krankenversicherung) riippuu maksu tällöin kassasta, ja määräytyy mm. iän ja terveydentilan mukaan.

YRITTÄJÄ – Yrittäjällä on vapaus valita lakisääteinen tai yksityinen sairaskassa.

VALTION/OSAVALTION VIRKAMIES (Beamte) – Virkamies on velvoitettu vakuuttamaan itsensä yksityisesti tulotasosta riippumatta.

LAPSET – Yksityisessä sairasvakuutuksessa lapsista pitää maksaa erikseen, mutta julkisessa sairasvakuutuksessa lapset vakuutetaan vanhemman mukana samalla maksulla (Familienversicherung).

PUOLISO – Myös puoliso voi kuulua samaan vakuutukseen, mikäli hänen tulonsa ovat hyvin pienet. Tätä varten kannattaa varautua todistamaan puolison tulotilanne. Jos hän tienaa yli 470 €/kk, hän tarvitsee oman vakuutuksen. Myös kotona asuvien teinien tienesteistä ollaan sairaskassalla kiinnostuneita.

Vertailu kannattaa! Älä katso kuitenkaan pelkkää hintaa, vaan myös omaa elämäntilannettasi. Minkälaisia terveyspalveluja tarvitset? Tulevatko perheenjäsenet mukaan vakuutukseen?

Täällä voit vertailla yksityisten sairasvakuutusten hintoja:

Tarifcheck.de: Private Krankenversicherungen im Vergleich*

Täällä voit vertailla julkisten  sairasvakuutusten hintoja:

Suchen auch Sie eine günstige Krankenkasse? Jetzt vergleichen!Ota mukaan

 • Anmeldebescheinigung
 • Passi
 • Kelan todistus kuulumisesta Suomen sosiaaliturvaan (mikäli olet hankkinut tämän)

Vinkit

 • Yksityisestä sairausvakuutuksesta on hyvin vaikeaa siirtyä takaisin lakisääteiseen kassaan, joten jos mahdollisuus julkiseen vakuutukseen on olemassa, sitä kannattaa harkita.
 • Saat sairaskassaltasi postitse kuvallisen ja sirullisen sairausvakuutuskortin, jota näytät aina lääkärille mennessäsi.
 • Saatuasi kortin kannattaa etsiä ”Hausarzt” (yleislääkäri) läheltä kotia jo ennen kuin sairastut ja käydä ilmoittautumassa. Sitten tiedät minne mennä sairastuessasi.
 • Lasten ja nuorten perusterveydenhoidon hoitaa aina lastenlääkäri (Kinderarzt) ja heille on omat lääkäriasemat. Ilmoita myös lapsesi etukäteen. Muuttovoittokunnissa suosituimmat lääkärit voivat olla täynnä, eivätkä ota uusia asiakkaita.

Muita suositeltavia vakuutuksia

Saksa on vakuutusten luvattu maa. Näitä perusvakuutuksia suositellaan yleensä joka tuutista

Berufsunfähigkeitsversicherung – Työkyyttömyysvakuutus

Statistisches Bundesamtin (2017) mukaan yksityinen työkyvyttömyysvakuutus on hieman yli 30 prosentilla työikäisistä kotitalouksista. Vakuutus on melko kallis, mutta tarpeen tullen kullanarvoinen. Tätä vakuutusta kannattaa harkita, mikäli asut Saksassa pysyvästi ja varsinkin jos olet perheen ainut työssäkävijä.

Voit vertailla hintoja oheisen affiliate-linkin kautta:Unfallversicherung – Tapaturmavakuutus

Statistisches Bundesamtin (2017) mukaan tapaturmavakuutus on vajaa 30 prosentilla yli 14-vuotiaista saksalaisista. Täällä voit vertailla tapaturmavakuutusten hintoja:

Tarifcheck.de: Unfallversicherung*

Rechtschutzversicherung

Suomalaisesta näkövinkkelistä yksityishenkilölle melko käsittämätön oikeusturvavakuutus kattaa oikeudenkäynnin ja asianajajan kulut. Sen ulkopuolelle jää kuitenkin mm. avioerot, talon rakentamiseen ja perintöasioihin liittyvät oikeustapaukset, eli yksityishenkiln tyypillisimmät oikeusjutut. Käytännössä Rechtschutzsicherungia voi siis käyttää vaikkapa riitauttamaan arkipäivän tilanteita; naapuruston kiistoja, sopimusjuttuja, vakuutusasioita, onnettumuustilanteita, koulupaikan hakuja yms. Ja tietysti myös puolustautumaan tällaisten kanteiden varalta. En löytänyt tarkkaa lukua, mutta vakuutus on suosittu, voimassa olevia sopimuksia oli vuonna 2018 Saksassa n. 22 miljoonaa.

Täällä voit vertailla oikeusturvavakuutusten hintoja:
Tarifcheck.de: Rechtsschutzversicherung*

Pankkitili

Ota mukaan

 • Passi
 • Anmeldebescheinigung

Pankkikortin saat kun avaat tilin, ja se ei yleensä ole helppoa ilman saksalaista osoitetta. Nettipankkien aikana asioiden hoitaminen on tosin helpottunut ja jonkun nettipankin kautta tilin perustaminen voi onnistua.

Vinkit

 • Jos ehdit harkita pankin valintaa, valitse sen ryhmän pankki, jonka automaatti on kätevästi työmatkasi varrella tai kotisi lähellä. Nostaminen väärän ”ryhmän” pankista maksaa n. 4-6 € kerta ja Saksassa tarvitsee vielä jonkin verran käteistä.
 • Monet pankit avaavat ilmaisen tilin, jos siirrät heille jonkun tietyn kuukausittaisen summan (= palkka).
 • Pankit myyvät mielellään myös vakuutuksia asiakkailleen. Halvemman vakuutuksen saa luultavasti kilpailuttamalla sen itse, vaikka hyvä palvelu yhdeltä tiskiltä voi myös olla kätevää.

Verotus

Kun työskentelet Saksassa, maksat myös verot Saksaan. Myös Suomen verotoimisto tarjoaa vinkkejä – erityisesti ensimmäisen vuoden palkka-asiat (kun palkkaa tulee tod. näk. molemmista maista) kannattaa selvittää molempien verotoimistojen kanssa.

Veronumeron (Steueridentifikationsnummer, Steuer ID) saat postitse Verotoimistosta (Finanzamt) muutaman päivän/viikon/kuukauden kuluttua ilmoittautumisesta. Voit saada numeron vain jos sinulla on saksalainen osoite.

Saksalainen työnantaja pidättää palkasta verot ja sosiaaliturvamaksut. Verokorttia ei Saksassa enää ole ollut muutamaan vuoteen, mutta oma veroluokka pitää ilmoittaa sekä verottajalle että työnantajalle. Olen kirjoittanut veroluokista jo aiemmin jutussa ”Mistä saksalainen palkka koostuu?

Vinkit

  • Hanki veroneuvoja tai liity Lohnsteuerhilfevereiniin. Yleensä ammattiapu verotusasioissa maksaa itsensä takaisin.
  • Jos et halua tai budjettisi ei salli maksaa useampia satasia vuodessa veroneuvojalle, toinen toimiva menetelmä hoitaa veroilmoituksen teko on erilaisten apuohjelmien avulla. Esim. Taxfix* käy tarkoitukseen hyvin.
  • Verolappuja ei lähetetä erikseen kotiin, vaan ne voi hakea verotoimistolta tai tulostaa netistä itse. Ilman veroneuvojaa veroilmoitus pitää tehdä seuraavan vuoden heinäkuun loppuun mennessä.

Eläke

Muista että olet oikeutettu myös Saksan eläkkeeseen, jonka suuruus riippuu tienaamastasi määrästä. Jos eläkkeen kertymä mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä Deutsche Rentenversicherungin paikallistoimistoon – tee se viimeistään jos/kun jäät äitiyslomalle, lähdet Saksasta tai saavutat eläkeiän.

Vinkit

 • Sozialversicherungsausweis on paperilappunen, jonka saat sairaskassassa vierailtuasi postilla kotiin ja josta työnantajasi saattaa olla kiinnostunut. Numerosta voidaan käyttää myös nimitystä Rentenversicherungsnummer. Säästä lappu! Käytä tunnusta asioidessasi eläkeasioissa esim. Deutsche Rentenversicherungin kanssa.
 • Säästä työ- ja palkkatodistukset mahdollista myöhäisempää ”Kontenklärungia” (työhistorian tarkistus) varten.
 • Jos eläke ei kata perustoimeentuloa voit saada asumiseen tukea (Wohngeld) tai eläkeläisen toimeentulotukea (Grundsicherung im Alter und bei Erwerbsminderung), mutta näitä on haettava erikseen. Hoivavakuutuksen (Pflegeversicherung) kautta saa kotikäyntejä ja apuvälineitä, mutta vasta kun avun tarve on virallisesti todettu (Pflegegrad).

Muuttoilmoitus Suomessa

Jos et ole saanut vakituista työtä Saksasta, vaan muutat esim. saksalaisen puolison perässä tai työttömänä aikeissa etsiä töitä, kannattaa harkita miten ja milloin ilmoitat muutosta Suomen päässä. Sinun on mahdollista tehdä väliaikainen muuttoilmoitus tai pysyvä muuttoilmoitus.

Jos muutat pysyvästi ulkomaille, oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan katkeaa. Tämä vaikuttaa Saksassa ainakin sairaskassaan, sillä Saksassa asuessasi sinun tulee maksaa sairasvakuutusta siitä päivästä alkaen kun et enää kuulu Suomen sosiaaliturvan piirin. Siviilisäädystäsi ja työtilanteestasi riippuen summat voivat olla huomattavia.

Jos muutat ulkomaille alle 6 kuukaudeksi eli tilapäisesti, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvaan ja voit olla oikeutettu Kelan etuuksiin. Jos olet ulkomailla yli puoli vuotta, muuttoasi pidetään automaattisesti vakinaisena. Oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttopäivään.

Tilapäisen ulkomailla oleskelun muuttuessa vakinaiseksi oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy olosuhteiden muutoshetkeen. Huomaa, että jos työskentelet Saksassa (tai esim. Itävallassa/Sveitsissä), et voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan edes alle 6 kuukauden lyhytkestoisen työskentelyn aikana.

Suomen työvoimatoimisto mahdollistaa myös kolmen kuukauden työnhakujakson muussa EU-maassa tai kolmen kuukauden oleskelun maassa lomailijana.

Muita käteviä linkkejä:

Formblitz.de – Täältä löydät käteviä asiakirjapohjia eri tarkoituksiin:
Rechtssichere Musterbriefe zum Download*

Aboalarmin kautta voit lähettää muutamalla eurolla valmiiksi muotoillun ja kaikki taiteen säännöt täyttävät irtisanomiskirjeet oli sitten kyse sähkösopimuksesta tai salijäsenyydestä:


Jos velkaannut Saksassa, Deutsche Schuldenbefreiung auttaa:

Schuldenfrei in 3 Jahren | Frei von Schulden – ohne Insolvenz | Unverbindlich kostenfreie Analyse sichern!*

 

Muuttolinkkejä:

Muutto Saksaan vai Saksassa? Muuttoa varten kartongit saa tilattua täältä:


kayoo.eu

Oletko miettinyt, miten saat muuttoauton mahtumaan parkkiin kadullesi? Täältä saat tilattua pysäkointikieltomerkit ovesi eteen muuttopäiväksi:


Halteverbot123

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d