fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Työhaastattelun kielletyt kysymykset

Oletko sinä miettinyt yrittäjyyttä Saksassa?

En koskaan kirjoita lasteni lukumäärää työhakemukseeni, koska mielestäni seikka on epäolennainen. Niinpä minulta on työhaastattelussa kysytty siitä useampaankin kertaan. Olen aina kertonut lasten lukumäärän avoimesti, mutta olisin voinut toimia myös toisin. Lasten lukumäärä kuuluu nimittäin työhaastatteluiden “kiellettyihin kysymyksiin” (unzulässige Fragen).

Käyttämäni termi “kielletyt kysymykset” on hieman harhaanjohtava, koska ei ole lakia, joka kieltäisi kysymästä tiettyjä ​​kysymyksiä työhaastattelussa. Yleensä kielletyiksi mielletään teemat, joiden perusteella hakijaa voitaisiin syrjiä. Näitä teemoja kyselevä haastattelija voidaan siis myös haastaa syrjinnästä. Mutta mikä on Saksassa OK ja mikä ei? Entä miten kannattaa reagoida, jos tällainen kysymys osuu kohdalle, etkä halua vastata?

HUOM! Juttu ei ole täydellinen selostus aiheesta a:sta ö:hön poikkeuksien poikkeuksineen, vaan sen tarkoitus on antaa yleiskäsitys aiheesta.

Raskaus, perhesuunnitelmat ja vauvatoive

Työhaastattelussa ei saa kysyä, onko hakija raskaana. Katsotaan, että kysymys voisi johtaa syrjintään. Sama pätee perhesuunnitelmiin ja vauvatoiveeseen. Kysymykset toivotusta lasten määrästä, kihlauksesta tai suunnitelmista avioitua tai erota eivät myöskään ole sallittuja.

Terveystilanne ja sairaudet

Kysymys työnhakijan sairauksista ja terveydentilasta voidaan esittää vain, jos sillä on merkitystä työsuhteelle. Myöskään aiemmista parantuneista sairauksista ei yleisesti saa kysellä. Jos työhön liittyy kovaa, fyysistä työtä, voi työnantaja kysyä terveydentilasta siltä osin, kun se vaikuttaa työn suorittamiseen. Tai jos hoitohenkilökuntaan kuuluvalla on tartuntatauti, voisi se olla työsuhteen kannalta merkittävää.

Kumppanit, perhesuhteet ja seksuaalisuus

Onko miehesi töissä? Käykö lapsesi lukiota? Oletko homo? Kumppaniin, perheenjäseniin tai heidän toimintaansa liittyviä kysymykset eivät ole OK. Sama koskee esimerkiksi sisarusten tai vanhempien ammatteja.

Taloudellinen tilanne

Mihin käytät rahasi? Onko sinulla velkoja? Jos kyseessä on työ, joka vaatii erityisen luottamussuhteen, kysymys taloudellisesta tilanteesta voidaan esittää. Tällainen voisi olla vaikkapa henkilökohtaisen avustajan työ. Muuten kysymyksiä taloudellisesta tilanteesta ei tule esittää. 

Uskonnollinen vakaumus, poliittinen suuntautuminen

Kysymyksiä puoluekannasta, uskonnosta tai ammattiliiton jäsenyydestä ei saa esittää työhaastattelussa. Poikkeuksen muodostavat työt alan työnantajilla eli esim. seurakunnassa, puolueessa tai ammattiliittossa. Silloin kysymyksen katsotaan olevan relevantti.

Rikosrekisteri ja rikosrekisteriote

Jos rikosrekisterillä on merkitystä työn kannalta, kysymyksen saa esittää. Esimerkiksi kassalle ei tarvitse palkata hakijaa, jolla on rikosrekisteri omaisuusrikoksista. Muuten kysymystä ei saa kysyä. Jos aikaisemmat tuomiot ovat vanhentuneet ja poistettu rekisteristä, hakijalla on oikeus vastata kysymykseen aiemmista tuomioista kieltävästi.

Työnantaja ei yleensä saa pyytää otetta rikosrekisteristä, koska se voi sisältää enemmän tietoja kuin työnantajalla on oikeus tietää. Poikkeuksiakin kuitenkin on: esimerkiksi julkinen palvelu tai turvallisuuspalvelut voivat vaatia hakijalta poliisin tarkastustodistuksia.

Joissakin tilanteissa sinun on hakijana velvollisuus antaa henkilökohtaisia ​​tietoja myös ilman pyyntöä. Jokaisen, joka etsii työtä toimialalta, jolla on avoimesti tekemisissä rahamäärien (kassa, rahakuljetukset jne.) kanssa, on ilmoitettava kysymättä, onko hänellä rikosrekisteri varkauksista tai kavalluksista. 

Miten reagoit kielletyn kysymyksen osuessa kohdalle?

Sinulla on oikeus valehdella:

Koska vastaamatta jättäminen työnantajan esittämään kiellettyyn kysymykseen voi aina johtaa syrjintään hakuprosessissa, henkilöllä on Saksan työoikeuden BAG:in ennakkopäätöksellä oikeus antaa vääriä tietoja vastauksena tällaiseen kysymykseen. Väärillä vastauksilla perusteettomiin kysymyksiin ei saa olla kielteisiä seurauksia hakijalle.

Yleisen yhdenvertaista kohtelua koskevan lain (AGG) mukaan syytteeseen asettaminen takautuvasti ei myöskään ole mahdollista, vaikka myöhemmin kävisi ilmi, että olit haastattelussa epärehellinen. AGG pyrkii “estämään tai poistamaan rodun tai etnisen alkuperän, sukupuolen, uskonnon tai vakaumuksen, vammaisuuden, iän tai seksuaalisen identiteetin perusteella tapahtuvan syrjinnän”.

Koska valehtelu ei ole se ensimmäinen vaihtoehto monille meistä, voit myös jättää vastaamatta tai kertoa työnantajalle, että hänen esittämänsä kysymys on kielletty. On vaikea arvioida miten tämä vaikuttaa työnhakuprosessiin. Syrjintää voi myös olla vaikea todistaa.

Miten sinä reagoit, jos työhaastattelussa kohdalle osuu mahdollisesti syrjivä kysymys, etkä halua vastata.?

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: