fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Miten puhun saksalaisesta työkulttuurista?

Saksalainen työkulttuuri -kurssi

Saksalainen ja suomalainen työkulttuuri ovat päällisin puolin hyvin samanlaisia. Mutta kun aloitat työn saksalaisessa yrityksessä, huomaat, että ensivaikutelma pettää. Jotain on toisin. Mutta mitä?

Ensimmäisenä huomaamme konkreettiset asiat. Ehkä yhteiset kahvitauot puuttuvat? Ehkä työkavereilla on tapana tehdä palkattomia ylitöitä? Ehkä töissä teititellään esimiehiä ja kollegoita? Näkyviin eroihin on helppo tottua ja suhtautua. Mutta ei siinä vielä kaikki… tapojen lisäksi eroja on myös arvoissa, ajattelussa ja suhtautumisessa asioihin.

Työkulttuuria ja siihen sopeutumista oppii parhaiten työskentelemällä, kokemalla, katselemalla ympärilleen, ihmettelemällä, kyselemällä ja kokeilemalla. Aika usein oppimisprosessiin voi liittyä myös pään hakkaamista seinään ja asioiden oppimista kantapään kautta. Oikoteitä onneen ei tietenkään ole, mutta haasteisiin on mahdollisuus valmistautua. Siksi olen luonut Saksalainen työkulttuuri -e-kurssin, jossa käsittelen nimenomaan kulttuurieroja, joita emme huomaa ensinäkemältä.

Suoraan kurssille!

Miksi haluan kertoa saksalaisesta työkulttuurista?

Olen itse miettinyt jo kauan, mikä olisi paras tapa opettaa kulttuuritietoutta. Esimerkiksi CV-aiheinen kurssi on paljon helpompi järjestää. Siihen löytyy selkeät lainalaisuudet ja säännöt, joista voi myös olla suurin piirtein samaa mieltä. Kulttuuri taas lipeää usein käsistä: Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita eikä jokainen saksalainen yritys todellakaan ole samanlainen. Persoona, yrityskulttuuri, ala ja oma työnkuva vaikuttaa siihen, miten meidän oletetaan toimivan. Jos sanon, että jokin asia menee näin, löytyy sille varmasti poikkeus ja poikkeuksen poikkeus. Siksi kerron kulttuurista avoimesti ja painotan kulttuurin kokija-lähtöisyyttä.

Jos kulttuurin sitoo pelkkään teoriaan, se siirtyy kauaksi arkipäivästä. Esimerkiksi Hofsteden kulttuuriulottuvuudet tarjoavat hyvät raamit vaikkapa valtaulottuvuuden tarkkailuun. Monet muut käytännön erot jäävät kuitenkin huomaamatta. En myöskään halua liiaksi tieteistää omia ja muiden havaintoja. Siinä-kin voi mennä pahasti metsään. Vaikka tuntisimme teoriat a:sta ö:hön ja hallitsemme kielen, mutta emme ole valmiita muuttamaan omia tapoja ja ajattelua, emme sopeudu.

Myös kirjallisuuden käyttäminen työkulttuuriin tutustuessa on hankalaa. Oletteko koskaan tarttuneet sattumanvaraiseen tapaoppaasen vaikkapa kirjastossa? Monet suomalaiset, saksalaista businesskulttuuria käsittelevät teokset tuntuvat olevan jäykkyydessään suoraan 70-luvulta. Minä haluan välittää tämän päivän työkulttuuria: sellaisena kuin se on erilaisissa työympäristöissä ja tilanteissa vuoden 2021 Saksassa.

Kulttuurista on vaikea puhua stereotypisoimatta. Joskus tuntuu, että kertoessani jostain negatiiviseksi ajatellusta piirteestä vahvistan sitä osaltani. Silti olen päättänyt puhua avoimesti myös hankalista asioista. Tiedoksi siis: Uran rakentaminen Saksassa ei ole suomalaiselle helppoa, vaikka monet onnistuvat siinä. Paljon riippuu alasta: esimerkiksi IT-osaaja tai autoalan erikoisosaajan urapolku voi olla huomattavasti suorempi, kuin esimerkiksi viestintäalan ammattilaisen. Yhteistä on kuitenkin se, että kun ymmärrämme paikallista kulttuuria, meidän on helpompi myös rakentaa uraa.

Mitä Saksalainen työkulttuuri -kurssi sisältää?

En ole kalvosulkeisien ystävä. Siksi valitsin kulttuurikurssille muodoksi lyhyet videot. Näillä kerron erilaisista saksalaisen työelämän piirteistä epämuodollisesti ja rehellisesti, mutta pelottelematta. Koitan välittää asiat niin, kuin monet suomalaiset ne kokevat ja kertoa miten saksalaiset kokevat samat asiat. Samalla valotan saksalaista työkulttuuria: Miksi jotkut asiat tehdään niinkuin ne tehdään? Kun tunnemme tavat ja ymmärrämme, mitä ympärillä tapahtuu ja miksi, meidän on helpompi sopeutua. Ihan ilman kirjallista materiaalia ei tietenkään tarvitse tulla toimeen. Kaikki kurssilla läpi käydyt asiat voi tarkistaa e-kirjasta, joka kuuluu kurssin hintaan.

Olen vetänyt vastaavan kurssin kerran liveversiona läpi ja sain siitä hyvää palautetta:

Kurssi oli hintansa väärti ja täynnä uutta tietoa ja käytännön asioita mahdollisen tulevaan työpaikan etsintään Saksassa. Vetäjällä oli videoissaan tietoutta, innokkuutta ja jopa pientä kannustusta, joka motivoi ja tuki minua mahdollisten tulevien tuntemattomien haasteiden edessä. Tunnin pituiset webinaarit olivat täynnä informaatiota, ehkä välillä jopa ylikuormitukseen saakka, mutta onneksi videoesittelyjen lisäksi saimme kirjallista materiaalia tukemaan opintoja ja antamaan lisää sulatteluaikaa luennoille.

Teemoista käymme läpi seuraavanlaista:

 • Työelämän arvot
 • Työminä ja siviiliminä
 • Byrokratia ja järjestys
 • Hierarkia ja systeemiajattelu
 • Virhekulttuuri ja kritiikki
 • Saksalainen johtaja
 • Suhteet kollegoihin
 • Yritysten viestinnästä
 • Suomalaisena Saksassa

Kurssi koostuu yhteensä 9 luennosta (a n. 10 min) ja lisämateriaalista. Yhteensä videomateriaalia on yli 2 tuntia.

Oppimista tukee kirjallinen materiaali, eli Anne Mäkilän artikkeli “Avoimin mielin uuteen kulttuurin” ja 27-sivuinen E-kirja “Saksan työkulttuuri”, joka kokoaa kurssin teorian yksiin kansiin.

Kurssin hinta avajaistarjouksena on vain 49 €! Tällä hetkellä kurssin voi maksaa vain Paypalilla, mutta jos sinulla ei ole paypalia ja haluat silti varata kurssin, ota yhteyttä tyosaksassa (@) gmail.com!

AVAJAISTARJOUKSENA saat halutessasi lisäksi 1/2 tunnin henkilökohtainen konsultoinnin haluamastasi aihepiiristä (kurssin puitteissa).

Halutessasi voit pyytää myös todistuksen suorituksesta ja kuitin verotusta varten.

Lisätietoja

Muutama sananen kurssin vetäjistä

Olen työskennellyt Saksassa 15 vuotta ja päässyt luennoimaan sinä aikana silloin tällöin saksalaisesta työkulttuurista suomalaisille ja suomalaisesta saksalaisille. Kohderyhmästä riippumatta, pureutuminen vieraan kulttuurin tapoihin ja ajatusmalleihin niiden takana tuottaa yleensä poikkeuksetta ahaa-elämyksiä. ”Työ Saksassa”-projektissa yhdistän kansainvälisen markkinoinnin, viestinnän ja tulevaisuustutkimuksen taustani kulttuurien ymmärrykseen sekä vankkaan kokemukseen saksalaisesta liike-elämästä ja työstä Suomi-Saksa rajapinnalla. Löydät lisää ajatuksistani ja taustastani täältä: Maria Heiskanen-Schüttler

Koska olen itse välillä aikamoinen faktannakuttaja, minulle oli tärkeää saada kurssille myös asiantuntija kertomaan uuteen kulttuuriin tulemisesta ja muutoksiin valmistautumisesta. Siksi olen todella iloinen, että sain mukaan business- ja life coach Anne Mäkilän, jolla on myös runsaasti kokemusta saksalaisesta työelämästä. Hän valmisteli kurssia varten valmennuksellisia kysymyksiä ja kertoo myös näkemyksistään lyhyessä e-oppaassa “avoimin mielin uuteen kulttuuriin”, joka on osa kurssimateriaalia. Teimme Annen kanssa myös muutaman lisämateriaalivideon, jossa keskustelemme kurssin teemoista. Annesta voit lukea lisää täältä: Anne Mäkilä, Life Coach ja Business-valmentaja

Anne Mäkilä

Anne Mäkilä

 

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii kaikille, jotka

 • Ovat tulossa Saksaan töihin
 • Ovat jo Saksassa töissä
 • Haluavat ymmärtää työympäristöään ja pärjätä siinä paremmin
 • Ovat tulossa Saksaan opiskelemaan tai työharjoitteluun.

Olen todella innokas näkemään, millaisen vastaanoton kurssi saa teiltä käyttäjiltä. Live-muodossa pidetty vastaava kurssi oli kävijöiden mielestä todella hyödyllinen. Käyttäkää myös rohkeasti hyödyksi henkilökohtainen konsultaatio!

Materiaali tulee myös elämään jonkin verran seuraavien kuukausien aikana, kun saamme ensimmäiset palautteet. Kurssin käyttäjänä saat tiedon mahdollisesta uudesta kurssimateriaalista. Muistathan antaa myös palautetta!

Suoraan kurssille!

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: