fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Valmentajana kulttuurien välissä – Haastattelussa Anne Mäkilä

Anne Mäkilä

Anne Mäkilä, monialainen valmentaja ja terveysteollisuuden digilähettiläs, toteutti viime vuoden lopussa pitkäaikaisen unelmansa ja muutti Rostockiin. Sieltä käsin hän alkoi heti luoda verkostoa ei vain suomalaisiin, vaan myös paikalliseen elinkeinoelämään. Saksa on opettanut Annelle, miten toimia erilaisten ihmisten kanssa niin, että kaikki voivat löytää parhaan potentiaalinsa työelämässä. Kyselin Annelta hänen työhistoriastaan ja ajatuksistaan.

Anne on Työ Saksassa -yhteistyökumppani ja hänen ajatuksiaan saksalaisesta työelämästä voi kuulla myös mm. Saksalainen työkulttuuri -kurssin puitteissa.

Hei Anne, olet kulkenut pitkän tien Rostockiin. Miten päädyit Saksaan?

Päädyin ensimmäisen kerran Saksaan vuonna 2010 työskennellessäni Nokialla, silloin asuin Alppien lähellä Ulmissa. Oli aika kova paikka suomalaiselle naiselle, kymmenien eri kansalaisuuksien ja pääasiassa miessukupuolta edustavien kollegoiden keskellä seistä selkä suorana ja johtaa heitä ristiriitojen aallokosta kohti työvoittoja Euroopan ja Aasian mantereiden välillä.

Palattuani takaisin Suomeen tiesin, että tulen tähän maahan uudelleen. Tosin silloin en tiennyt miten ja minne ja milloin. Henkinen prosessini siis alkoi jo 10 vuotta sitten, kun havahduin saksalaisen esimieheni persoonalliseen vuorovaikutuksen tapaan. Se oli ainutlaatuista, miten hän otti minut vastaan ensimetreillä. Hän vei minut henkisen kasvun äärelle ja kehityksen pyörteeseen, jossa hän kulki ihailtavasti mukana komennukseni loppuun asti. Hän sai minut ottamaan vastuun omasta henkisestä kehityksestäni. Hän haastoi minua monella tavalla, heitti syvään veteen ja nosti ylös, varmisti aina, että kaikki on hyvin ja sen jälkeen antoi uuden suunnan, ilman koordinaatteja.

Vuonna 2016 tulin Rostockiin isoon liike-elämän yhteistyötapaamiseen. Tapasin paljon tuntemattomia ihmisiä, ja samalla pidettiin hissipuheita liukuhihnalla. Rankan ja pitkän päivän päätteeksi kävellessämme vesisateisessa Hansa-kaupungissa, tiesin tulleeni paikkaan, minne haluan muuttaa. Minulla on useimmiten itselläni jo aiemmin sisäinen tunne (intuitioksi jotkut kutsuvat) asioista vaikka en tiedä miten ne lopulta toteutuvat. Siihen perustuu esimerkiksi rohkeuteni, sekä loputon uteliaisuuteni tutkia ja oppia lisää.

Toki tunnustelen asioita ja otan selvää, ihan päätä pahkaa en sentään lähde muuttamaan isoja asioita elämässä, kuten muutto tänne. Pääasia ja punainen lanka oli varmaan siinä, että halusin vihdoin aloittaa arvojeni mukaisen elämän. Olinhan niistä jo  10 vuotta haaveillut. Minulla oli TOP5 asiaa, jotka halusin elää todeksi. Muuttaa Saksaan, tehdä paikasta riippumattomasti kansainvälistä töitä, löytää itsellisen naiseuteni ja olla rakastettu, toimia yrittäjämäisesti ja työskennellä valmentavalla otteella sekä elää ja viettää aikaa rakkaiden harrastusteni parissa meren äärellä. Kaikki tämä sitten toteutui hiljalleen ja tein ensimmäisen siirron tänne 2020 marraskuussa ja edelleen muutto on vähän kesken.

Nykyään toimit muun muassa valmentajana. Miksi päätit perustaa oman yrityksen ja miten sen hoitaminen onnistuu Saksasta käsin?

Reform Trust - Anne Mäkilä-Kapucu

Reform Trust on Anne Mäkilän coaching-yritys.

Itsenäisenä toimijana on vapaus valita mitä ja milloin tekee, miten sekä keiden kanssa työskentelee. Voin vapaasti päättää missä haluan kehittyä ammatillisesti ja miten voin työpäiväni ja aikani käyttää. Lisäksi olen niin vahvasti visionaarinen kehittäjä, että työpaikkoja ja organisaatioita on vähän, missä voisin tätä puolta itsessäni toteuttaa.

Tällä hetkellä kaikki työ ja sen hallinnointiin liittyvät asiat ovat hoituneet hyvin Saksasta käsin. Toimin pääasiassa online, ja sen vuoksi haaveeni muuttaa saareen on myös hyvin realistinen.

Yrittäjänä toimiminen on päivittäistä tutkimusmatkaa ympäristöön ja itseen, välillä löytäen jotain ja välillä edes ymmärtämättä mitä on saavuttanut, ikuista tasapainoilua henkisen ja materialistisen maailman kanssa. Sisäinen vahvuus ja viisaus ei maksa laskuja puolestani, mutta niiden avulla löytyy paremmat väylät saavuttaa tila, jossa raha pääsee virtaamaan. Nykyisin työni on enemmän jakamista ja avointa näkyvyyttä edustavaa ajattelua kuin kilpailemista ja huomion kiinnittämistä uhkiin.

Vertaan toisinaan yrittäjyyttä päivätöihini Ulmissa. Virallisesti tehtiin 9 tunnin työpäiviä, mutta todellisuudessa tuottavaa työaikaa oli paljon vähemmän. Kysyinkin joskus paikallisilta kollegoilta, että miksi ette ole kotona perheen kanssa vaan istutte toimistolla tekemättä kuitenkaan varsinaisesti jalostavaa työtä.

Valmennat työssäsi ihmisiä, jotka ovat usein haastavissa elämäntilanteissa. Millaisia tehtäviä työhösi kuuluu?

On totta, että asiakkaat ovat usein haasteiden keskellä elämässään. Useimmiten keskustelen ensin ihmisten kanssa ja etsimme sitä kautta punaisen langan ja tarpeen missä voin auttaa. Annan erilaisia vaihtoehtoja, miten voimme toimia yhdessä, ja siitä se yhteinen matka sitten alkaa. Tehtäväni valmentajana on antaa asiakkailleni tunne ja ajatus siitä, että kaikki järjestyy. Tuon heille selkeyttä, rauhaa ja lempeyttä itseään kohtaan, jotta asiakas voi tarkastella tilannetta proaktiivisin silmin reaktiivisuuden sijasta. Sen jälkeen asiakkaan ajattelua uudistetaan  niin, että voidaan korvata uskomukset ja aavistukset oikealla tiedolla. Sen varassa on helpompi tehdä johtopäätöksiä ja nähdä oma potentiaali. Autan saavuttamaan sellaisen tilan, jossa asiakkaan helpompi jatkaa eteenpäin ja luoda oman näköisensä ura tai elämä.

Aika usein ihmiset ottavat tavalla tai toisella minuun yhteyttä. Esimerkiksi jonkun LinkedIN-kommentin jälkeen tai omaan postaukseeni liittyen. En siis markkinoi itseäni erikseen mitenkään, en lähettele jenkkityyliin kymmeniä sähköposteja ja kerro, että nyt on enää 3 tuntia aikaa osallistua tilaisuuteen, enkä tarjoa lisäbonuksia tai tee kylmäsoittoja. Olen erilainen tässäkin, ja kunnioitan arvojani.

Samaan aikaan opiskelen ja kehitän uusia palvelukonsepteja liittyen tulevaisuuden työelämän valmiuksien kehittämiseen. Erityisesti siihen, miten voisin auttaa ihmisiä laadukkaamman ja inhimillisemmän viestinnän pariin. Valmennan siis asiakkaita luottamuksellisen yhteistyön kasvattamisessa ja uusille urille siirtymisessä. Pääasiassa työni on siis asiakkaiden auttamista;  erilaisten työmallien ja osaamisen kehittämistä monikulttuurisissa yhteisöissä.

Valmennuksia räätälöin joustavasti aina asiakkaan tarpeen mukaan. Kestot ja asiakassuhde vaihtelee muutamasta kerrasta puoleen vuoteen.

Toimit aiemmin Ulmissa, Nokian projektitehtävissä, joissa johdit kansainvälisiä tiimejä. Huomaatko suomalaisten ja saksalaisten välillä eroa siinä, miten he toimivat työelämässä?

Anne Mäkilä

Anne Mäkilä

Hyvä kysymys! Mietin usein, kuinka tuohon on oikeellista vastata ilman liiallista yleistämistä. Ottaen huomioon myös työpaikan kulttuurin, maantieteellisen sijainnin, toimialan tai yrityksen koon jne. Omat kokemukseni niin Nokian kuin meriteollisuuden aloilta ovat aika erilaiset. Nokia oli kansainvälinen yritys, jossa saksalaisuus varmaan näkyi hieman eri tavalla. Mutta periaatteiltaan voisin kuvata eroavaisuuksia suomalaisten ja saksalaisten välillä perustuen viestintään, tehokkuusajatteluun ja siihen, mitä halutaan näyttää ulospäin.

Minun oli helppo kommunikoida ja johtaa asioita, systemaattinen projektijohtamisen toimintatapani sopi kuin nenä päähän kyseisessä tehtävässä ja ympäristössä. Ihmiset pitivät siitä, että asiat olivat järjestyksessä ja hallinnassa niin minulla kuin heillä, niin ajan, tiedon kuin nähtävissä olevan tuloksen suhteen. Odotukset olivat aina korkeat, ei ollut vaihtoehtoa, ettei hommat olisi tehty niin kuin ne oli suunniteltu. Niinpä sitten monta kertaa piti vääntää rautalankaa sidosryhmien välillä ja sisäisesti moniammatillisissa asiantuntijatiimeissä.

Ero suomalaisiin oli siinä, että ongelmia ei aina tuotu heti esille isommalle joukolle, kuten me suomalaiset teemme projekteissa. Ongelmat tuotiin esille vasta ja yleensä päällikkötason henkilön toimesta. Silloin alkoi syyttely tai syyllisten hakeminen. Toki ongelman ratkaisua myös mietittiin, ja usein se löytyi. Se vaati aina päällikön kuittauksen asialle.

Asiaan vaikuttaa varmasti se, että roolit ja vastuut sekä tehtävät oli aika tarkkaan määritelty kuten työajatkin. Siten esimiesten oli niitä helppo seurata ja ohjata sen perusteella resursseja ja osaamista tarpeen mukaiseen suuntaan – ja raportoida exceliin, tietysti. Tärkeää oli, että erilaiset Excel- ja Power Point -tiedostot näyttivät hyvältä, vaikka totuuden siemen olisikin ollut hieman piilossa. Liikaa siinä oli kuitenkin osaoptimointia, koska ei osattu johtaa joustaen eikä ihmiset osanneet olla kovin joustavia. Vasen käsi ei aina tiennyt mitä oikea tekee.

Siilomaisuus oli sitä päivää, vaikka projektimaailma olisi jo tuolloin vaatinut enemmän yhteistyötä ja yhdessä kehittämistä. Siinäpä minulla oli sydämen tehtävä, saada ihmiset toimimaan yhdessä yhteisen tavoitteen eteen proaktiivisesti ja riittävästi kommunikoiden niin tiedon laadun, oikea-aikaisuuden kuin avoimen jakamisen suhteen toisiaan arvostaen ja hyvällä asenteella. Onnistuin siinä ja sain tiimini loistamaan ja tuloksia saavutettiin tuottavasti ja ilman ristiriitoja, mutta helppoa se ei aina ollut. Projektiesimieheni ei aina ollut hyvillään suomalaisesta ennakoivasta ja uudistavasta johtamisen tavasta, se kun ei ollut hänestä lähtöisin. Suomessa taas sain paljon kiitosta ja tunnustusta tästä ihmisjohtamisesta.

Mikä on tärkeintä, mitä olet oppinut työelämästä Saksassa?

Se mitä olen oppinut, liittyy edelleen siihen, miten kohtaat asiat ja ihmiset. Olen oppinut tunnistamaan erilaisia ajattelutyylejä, koska olen kouluttautunut asiaan, mutta myös kokemuksen kautta. Näitä on aika helppo tunnistaa vuorovaikutuksen perusteella. Olen oppinut kuuntelemaan ja lukemaan ihmisten työskentelytavoista paljon. Keskittymällä hetkeksi voi välttyä monilta väärinkäsityksiltä, tai tekemästä liian nopeita johtopäätöksiä. Näinhän saksalainen harvemmin itse toimii, ja joskus tulee hämmentäviä tilanteita ihan vaan sen vuoksi, että suomalainen antaa tilaa ajattelulle ja kuuntelulle. Me harvemmin puhumme toistemme päälle ja kiivastuminenkin koetaan negatiiviseksi. Me otamme asiat monesti liian henkilökohtaisesti, kansalaisuudesta riippumatta. Sen olen oppinut, että asiat ovat asioita ja ihmisiä pitää kunnioittaa siitä huolimatta. Saksalaisten kanssa on helppo työskennellä, silloin kun olet ansainnut luottamuksen ja arvostuksen, siinä on ehkä se ihmisyyden arvo heidän silmissään. Sen ansaitakseen pitää olla ammatillisesti pätevä, mutta myös sosiaalisesti älykäs hyvää huumoria unohtamatta.

Parhaat tulokset olen saanut aikaan, kun olen toiminut johdonmukaisesti, määrätietoisesti ja tavoitehakuisesti. Sen lisäksi olen kannustanut ihmisiä tiimissäni ja johdossa suoraan ja avoimeen, läpinäkyvämpään kommunikointiin. Saksalaiset tykkäävät keskustella ja vaihtaa ajatuksia sekä näkökulmia, mutta turhia jaarittelematta. Asioiden ketterä testaaminen ja käytäntöönpano on vielä aika hidasta, liikaa halutaan vielä varmistaa omia suunnitelmia. Tietämättä aina onko suunnitelma edes sellainen, millä päästään parhaaseen tulokseen, ehkä vähän liikaa kuvitellaan ja uskotaan omiin ajatuksiin. Suomalaiset ovat mielestäni lähtökohtaisesti parempia kyseenalaistamaan omaa ajatteluaan.

Mitä haluat sanoa suomalaisille, jotka hakevat töitä tai haluavat perustaa yrityksen Saksaan?

Ehdottomasti kannattaa tehdä taustatyö mahdollisimman hyvin. Tutki toimintaympäristö laajasti, ja parasta on, jos jo etukäteen tunnet edes vähän aluetta mihin olet pyrkimässä.

Tutki yrityksen organisaatiorakenteita ja tulevaisuudennäkymiä, jos on mahdollista. Monikulttuurinen tai kansainvälinen työpaikka tai yritys on parempi suomalaiselle. Siellä on jo lähtökohtaisesti enemmän joustavuutta ja laajempaa näkemystä käytettävänä. Käytä aikaa ja vaikka ammattilaista CV tai hakemuksen tekemiseen ja työhaastatteluun valmistautumiseen, jos vähänkään mietit jotain asiaa enemmän kuin kerran! Ole perusteellinen ja tee itsestäsi merkityksellinen, mutta älä ole liian vakava.

Arvopohjainen eläminen niin työelämässä kuin ylipäätään elämässä on tärkeimpiä asioita, jotka ratkaisevat kuinka hyvin pääset asettumaan ja sopeutumaan sekä menestymään jatkossa. Kyse on uudesta kotikaupungistasi, ja siellä olevaan paikalliseen elinkeinoelämään ja työpaikkaan on suora vaikutus sillä, miten kotikaupunkisi asioita hoidetaan nyt ja tulevaisuudessa. Mikäli suurin osa arvoistasi ei täyty, en suosittele hakeutumaan töihin tai perustamaan yritystä Saksaan.

Saksan kielen taidon vaatimus on paikasta ja toimialasta riippuvaista, jossain se on” the must”-  olla ja jossain pärjää englannin kielellä. Mutta kielen voi aina oppia, siitä ei kannata tehdä estettä.

Yritykseni perustaminen Saksaan on itsellä vielä menossa, mutta itseäni muistutan kaiken aikaa siitä, että pitää olla kärsivällinen, kerätä sopivaa verkostoa ja tehdä itseään vakuuttavasti tunnetuksi ja hyödylliseksi. Siihen olen saanut täällä yllättävän helposti ja nopeastikin apua ja myötätuulta.

Toki Suomessa byrokratia on helppoa, kun lähes kaiken voi tehdä paikasta ja ajasta riippumatta netissä. Mutta sielläkin pitää tietää mitä sinne kirjoittaa.

Lisää Annesta: Työ Saksassa yhteistyökumppanit – Anne Mäkilä

__________________________________________________________________________

Anne Mäkilä

…on työskennellyt yli 20 vuotta auto-, elektroniikka- ja meriteollisuuden sekä rahoituksen – terveydenhoidon -, hyvinvoinnin – ja rekrytoinnin toimialoilla sekä Suomessa että Saksassa kattaen globaalisti Skandinavian, Keski-Euroopan, Kiinan ja Keski-Amerikan alueet. Pitkä ja laaja-alainen kokemus on kertynyt kansainvälisessä työelämässä 15 eri kulttuurista tulleiden eri-ikäisten ihmisten kanssa.

Hän on toiminut erilaisissa projektijohtamisen, henkilöstön ja työhyvinvoinnin kehittämisen, johtamisen ja valmennuksen rooleissa ja coachannut satoja ihmisiä Life – ja Business Coachina.

Anne opiskelee tällä hetkellä valmentajan tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa, jossa hän kehittää konseptia ja palvelua tulevaisuuden työelämän valmiuksien kehittämiseksi. Hänen missionsa on kokeilukulttuurin luominen yrityksiin ja organisaatioihin. Tavoite on saada lisää dialogista johtamista ja erityisesti kokeilun ja yhdessä oppimisen periaatteita ja kulttuuria työpaikoille.

Päivätyössään Anne tekee työelämä- ja uravalmennuksia ja tuo Saksaan suomalaista osaamista terveysteknologian digitalisoinnin kehittämiseksi.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: