fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Lomailua saksalaisittain

loma saksa

Saksassa työtä tekevällä on keskimäärin 29 lomapäivää vuodessa. Ja niistä kannattaa ottaa ilo irti – sen saksalainenkin osaa! Mitä kannatta siis ottaa huomioon lomien suunnittelussa, jos olet töissä Saksassa?

Lomapäivät käyttöön jo samana vuonna

Saksassa on mahdollista pitää lomaa jo samana vuonna, kun on aloittanut työt. Vakiintunut tapa on, että lomaa ei anota koeajalla (Saksassa yleensä 3-6 kk). Mitään varsinaista estettä tälle ei kuitenkaan ole, vaan työntekijällä on periaattessa oikeus pitää siihen mennessä kertyneet lomapäivät.

Lomapäiviä on vähintään 20 vuodessa (tai 24 lomapäivää 6-päiväistä viikkoa kohden). Keskimäärin firmat tarjoavat kuitenkin työntekijöilleen n. 29 lomapäivää vuodessa (2018). Sopimuksessa määritellään yleensä myös muita mahdollisia palkallisia vapaapäiviä, joita voi olla esim. oma syntymäpäivä, muutto, perheenjäsenen kuolema, naimisiinmeno jne.

Työntekijällä on oikeus ottaa 12 päivää (2 viikkoa) lomaa yhteen putkeen. Periaatteessa työnantajan pitäisi myös hyväksyä lomatoiveet, ellei kieltäytymiseen ole “pakottavia taloudellisia syitä”. 

Lomat pidetään käytännössä saman vuoden aikana kun ne ansaitaan, joustoa voi olla työnantajasta riippuen.

Lomien suunnittelu

Työpaikalla lomakäytännöistä kannattaa ottaa selvää jo hyvissä ajoin. Koska lomaa voi (työn luonteesta ja työpaikan tavoista riippuen) ottaa melkein milloin vain, kannattaa käyttää hyväksi arkipyhiä lomien suunnittelussa. Kurkkaa tästä vuoden 2021 arkipyhät.

Matkustusintoiset saksalaiset

Vaikka Korona jarruttelee saksalaisten matkustusintoa, he ovat kovia matkustamaan lomalla – ja miksipä ei, kun kaikki ihanat Keski-Euroopan kohteet ovat muutaman tunnin juna- tai automatkan päässä. Autolla saksalainen ajaa mielellään vaikkapa Tanskaan, Ruotsiin tai Italiaan asti tai pamauttaa lentokoneella suoraan Mallorcalle. Harvoin kuulee kenenkään oleilleen lomalla “vain” kotosalla. Kesällä 2021 saksalaisten omat rantakohteet olivat erityisen suosittuja. 

Saksalainen osaa nauraa saksalaiselle turistille:

Suosittuja kotimaankohteita Saksassa ovat mm. Itä- ja Pohjanmeren ranta-alueet, vuoristoalueet vaellus- ja hiihtokohteineen sekä viinialueet. Lisäksi Saksassa on tarjolla uskomaton määrä historiallisia kohteita kuten linnoja, maatilamatkailua, kaupunkikohteita ja kulttuurimatkailumahdollisuuksia. Pitkänä viikonloppuna aika ei siis tule pitkäksi, vaikka asustelisit tylsänpuoleisessa kaupungissa.

Mökkejä saksalaisilla ei juurikaan ole – tosin siirtolapuutarhamökit ovat suosittuja isommissa kaupungeissa.

Koulujen loma-ajat

Varsinainen “kesäloma-aika” (Ferienzeit) on Saksassa koulujen kesälomien aikaan kesäkuun lopulta syyskuun puoleen väliin. Koulut lomailevat porrastetusti siten, että jokaisella osavaltiolla on noin kuuden viikon mittainen loma-aika, jonka tarkka ajankohta vaihtuu vuosittain rotaatiosysteemin mukaan. Lomat on porrastettu yksinkertaisesti siitä syystä, että saksalaiset matkustavat mielellään lomilla lähelle tai kauas ja kaikki 80 miljoonaa saksalaista eivät mahdu autobaanalle samaan aikaan.

Lapset eivät juurikaan saa ylimääräisiä lomapäiviä koulusta lukukauden aikana ja lomien anominen on suomalaista monivaiheisempi prosessi. Ei siis kannata suunnitella Suomen-reissua juhannukseksi, jos perheen koululaisella on lomat vasta elokuussa.

Asun itse Wolfsburgissa, jossa suurimmassa osassa perheitä ainakin joku on töissä Volkswagenin tehtaalla. Tehdas pitää kesäisin muutaman viikon loman, “Werksferienin”, jolloin (lähes) kaikki lomailevat. Werksferien määräytyy aina koulujen lomien mukaan. Myös monissa muissa pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa, joissa kaupungin elämä on keskittynyt tietyn suuren tuotantolaitoksen ympärille, toimitaan samoin.

Bildungsurlaub

Bildungsurlaub – koulutusvapaa, on toimi, jolla Saksan valtio haluaa edistää elinikäistä oppimista. Koulutusvapaata voi ottaa jokainen työntekijä, kun työsuhde on kestänyt kuusi kuukautta. Idea on, että työntekijällä on mahdollisuus ottaa viisi päivää palkallista vapaata vuodessa koulutustarkoitukseen. Työntekijä maksaa kurssin, työnantaja palkan. Kurssin ei tarvitse liittyä omaan työhön mitenkään.

Koulutusvapaasta on säädetty osavaltiokohtaisesti, joten käytännöt vaihtelevat. Koulutusvapaata ei tarjota ollenkaan Bayerissa eikä Sachsenissa. Lisätietoa oikeuksista ottaa koulutusvapaata löytyy täältä: Bildungsurlaub.de

Jos tarvitset lisätietoa sairauslomista, löydät niitä tästä jutusta: Sairaslomalla

 

Urlaub vai Ferien?
– Kielipuolen lomanurkka

Sanalla Urlaub viitataan yleisesti lomaan, ja sitä käytetään yleensä jos on lomaa työstä tai ollaan vaikkapa lomamatkalla.
“Wir nehmen Urlaub.”
“Wir haben Urlaub.”
“Wir gehen auf Urlaub.”
“Wir sind im Urlaub.”

Die “Ferien” on aina monikkomuodossa ja sillä viitataan aikaan, jona loma on, esim. koulujen tai yliopistojen tai vaikkapa tehtaan loma-aikaan (Werksferien).

“Wir haben Ferien.”
“Wir gehen in die Ferien.”

Feiertag on puolestaan vapaapäivä.

Töistä kotiin lähtiessä voi huikata kollegalle vaikkapa “Schönen Feierabend!”, mukavaa vapaailtaa.

Hauskaa lomaa kaikille!

 

5 Responses

 1. paluu nuoruuteen sanoo:

  Vau! Olipa kiva löytyää blogisi. Olen itse ollut kesätöissä Wolfsburgissa yli kolmekymmentä vuotta sitten. Ainakin nettikuvien perusteella kaupunki on muuttunut vuosien saatossa hurjasti, mikä ei tietenkään ole yllättävää.
  Onko siellä vielä McDonalds´ia (miten tuo oikein kirjoitetaan…)? Olin nimittäin tuolloin lukiolaisena Mäkissä töissä.

  Oletko käynyt Braunschweigissa usein? Se on jäänyt mieleeni erittäin kauniina kaupunkina.

  80 -luvulla Wolfsburgissa tuntui kuin asuisi toisella planeetalla, koska suurin osa näkemistäni autoista oli Volkswagen Golfeja. Näky oli uskomaton. Mikähän tilanne tänä päivänä on?

  En jaksa nyt kahlata kaikkia kirjoituksiasi läpi, joten kysyn, kuinka pitkään olet ollut Wolfsburgissa töissä?

  Millaiset kelit siellä on nyt?

  t: nuoruus ja 80 -luku tuli niin mieleen

  • Maria Heiskanen-Schüttler sanoo:

   Moi,

   kiva kuulla! Wolfsburg on varmasti muuttunut ja kasvanut 80-luvulta selvästi. Täällähän on perinteisesti ollut vain vanhat “kylät” ja pieni keskusta, nyt ja viime vuosikymmeninä syntynyt runsaasti uutta pientaloasutusta & keskustaa on elävöitetty. Kaupunki satsaa myös paljon kulttuuriin ja lapsiin. Onhan tämä kuitenkin aikamoinen peräkylä, johon monet eivät halua muuttaa vaan n. 80.000 pendelöi päivittäin tehtaalle joko Braunschweigista, Berliinistä, Hampurista ja lähialueilta Niedersachsenista. Edelleen wolfsburgilaiset ajavat volkkaria, mallit tosin isoja ja autot uusia (monilla työntekijällä leasing-sopimus tehtaan kanssa). Jonkun muun auton kuin konsernimerkin ajaminen olisi aika outoa. Mä asun itse Wolfsburgissa (nyt 4 v) ja olen töissä Braunschweigissa, joka on yliopistokaupunkina tosiaan jonkun verran “vetävämpi” paikka kuin Wolfsburg.

   Ilmat on sateiset! Lupaavasti alkanut pakkanen meni tänään polvilleen … lunta edelleen odotellessa 🙂

   Terveisiä Suomeen!

   Maria

 2. paluu nuoruuteen sanoo:

  Hei vielä!

  Olinpas tyhmä… Googlestahan löytyi tietenkin tiedot, että kyllähän kaupungista vielä McDonals löytyy, kolme kappaletta.

 3. […] Miten saksalainen lomailee ja miten lomat jakautuvat Saksassa? […]

 4. […] Koulujen lomat osavaltioittain löytyvät täältä. Miten saksalainen lomailee ja miten lomat jakautuvat Saksassa? […]

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d