fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Blogi

hakemuksesta haastatteluun

Hakemuksesta Haastatteluun -kirja on julkaistu!

Vuosien työ on paketissa ja Hakemuksesta Haastatteluun – Työnhaku Saksassa -kirja on julkaistu. Kirja saattelee hakijan hakemusprosessin läpi hakemuskirjeen kirjoittamisesta haastatteluun, palkkapyyntöön ja työehtojen perusteisiin. Lisäksi kirja käsittelee saksalaisen ja suomalaisen työkulttuurin eroja ja miten ne vaikuttavat hakuprosessiin. Kirja keskittyy konkreettisiin neuvoihin, mutta välittää samalla yleistietoa Saksan työmarkkinoista ja työkulttuurista. Asiantuntijana kirjan toimitusprosessissa on tukenut…
Read more

Photo by bruce mars /Unsplash

Työnhaussa Saksassa – Vain nopeat elävät?

Niin siinä sitten kävi, että yli neljän vuoden jälkeen ryhdyin minäkin taas alkuvuodesta työnhakuun! Ja vaikka kirjoitan ja tutkin aihetta säännöllisesti, työnhakijan roolissa asioita tulee tarkkailtua aivan uudesta perspektiivistä. Työ Saksassa -blogini on perustettu niihin aikoihin, kun viimeksi hain aktiivisesti töitä vuonna 2017 ja sillä välin digitalisaatio ja korona ovat tehneet tehtävänsä myös työnhaussa. Saksan…
Read more

Laura Lehtola Coaching

Laura Lehtola valmentaa Saksaan tulijoita

Moni meistä on ulkomaille lähtiessä elämän tienristeyksessä. Voinko jatkaa työskentelyä siitä, mitä olen ennen tehnyt? Pärjäänkö työelämässä uudessa maassa? Ja mitä oikeastaan haluan tehdä? Sellaisessa tilanteessa voi auttaa vaikkapa uravalmennus. Tapasin Mannheimissa asuvan Laura Lehtolan, joka on systeeminen valmentaja (Systemic Coach) ja kyselin hänen elämästään ja työstään. Ja muuten – Laura valmentaa tällä hetkellä myös…
Read more

Saksan Työkulttuuri / Lopputyö

Lotta kirjoitti lopputyön yritysten kansainvälistymisestä Saksaan

Satsaa Saksaan, mainostettiin Saksan ulkoministeriön markkinointikampanjassa muutama vuosi sitten. Yrityksiä kansainvälistyinen Euroopan suurimmalle markkinalle kiinnostaa.  Yhä harvemmat koululaiset ja opiskelijat ovat viime vuosina tarttuneet haasteeseen. Siksi olin todella positiivisesti yllättynyt, kun Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelija Lotta Veikonheimo otti minuun yhteyttä viime kesänä ja kertoi tekeillä olevasta ammattikorkeakoulun lopputyöstään. Veikonheimon lopputyössä “Suomalaisyrityksen kansainvälistyminen Saksan markkinoille” perehdytään erityisesti…
Read more

Tehokkuus - Photo by Tim Gouw on Unsplash

Tehokkaalta näyttämisen tuska

”Olenko se vaan minä vai onko saksalaisessa työelämässä luppoaika aika isokin tabu”, kyseltiin Suomalaiset Saksassa -ryhmässä jonkin aikaa sitten. Innostuin miettimään asiaa oikein ajan kanssa! Vastaisin näin: Luppoaika on saksalaisilla työpaikoilla jo iso tabu, mutta jo pelkkä ”suomalainen rentous” voidaan tulkita väärin. Ihan suoraan sanottuna: Työntekijään, joka pitää taukoja, keskustelee ja vaikkapa vitsailee liitetään Saksassa…
Read more

Tunnelmia syksyn rekrytointimarkkinoilta Photo by Malte Helmhold on Unsplash

Tunnelmia syksyn rekrytointimarkkinoilta

Nyt loppukesällä olen herännyt siihen, että puhelin on alkanut taas pitkästä aikaa soida ja email laulaa! Saksalaiset headhunterit ovat heränneet suviunosiltaan ja koronan aiheuttama notkahdus työpaikkojen tarjonnassa on voitettu. Nyt näyttää olevan työnhakijan markkinat. Omat LinkedIN- ja XING-profiilini ovat -häpeän tunnustaa- puolivillaisesti hoidettuja, mutta silti tarpeeksi kiinnostavia kirvoittaakseen muutaman yhteydenoton; luulenpa, että IT-alan osaajilla, insinööreillä,…
Read more

Job Interview - työnhaku työsopimus

Työsopimus osa 2 – Palkka ja palkanlisät

Työnhaku on onnistunut ja nyt pitäisi vielä sopi ehdoista ja allekirjoittaa työsopimus. Helpommin sanottu kuin tehty! Millaisia asioita työsopimusta tehtäessä kannattaa ottaa huomioon? Käsittelin saksalaiseen työsopimukseen liittyviä ominaisuuksia jo aikaisemmin jutussa Työsopimus – Mitä kannattaa mettiä kun tekee työsopimuksen Saksassa? Tässä jutussa käsittelen vielä suoraan palkkaan liittyviä neuvottelumahdollisuuksia ja tyypillisiä palkanlisiä. Monet palkanlisistä ovat houkuttelevia…
Read more

loma saksa

Lomailua saksalaisittain

Saksassa työtä tekevällä on keskimäärin 29 lomapäivää vuodessa. Ja niistä kannattaa ottaa ilo irti – sen saksalainenkin osaa! Mitä kannatta siis ottaa huomioon lomien suunnittelussa, jos olet töissä Saksassa? Lomapäivät käyttöön jo samana vuonna Saksassa on mahdollista pitää lomaa jo samana vuonna, kun on aloittanut työt. Vakiintunut tapa on, että lomaa ei anota koeajalla (Saksassa…
Read more

Saksa johtamiskulttuuri työpaikka Saksassa

Saksalainen johtamiskulttuuri

Suomalaiset hämmästyvät usein saksalaisen esimiehen käytöstä: suoraa kritiikkiä, työvaiheiden tarkkaa seuraamista ja etäisyyttä. Avasin näitä aiheita jo  verran ensimmäisessä blogissani. Millainen on saksalainen johtamiskulttuuri? Tässä jutussa käyn läpi muutamia saksalaisen johtamiskulttuurin perinteisiä piirteitä, mahdollisia konfliktitilanteita ja annan muutaman ehdotuksen, miten niistä voi päästä yli. Tämä artikkeli ei ole tarkoitettu yleispäteväksi, vaan kuvaa erityisesti perinteistä saksalaista…
Read more

työsopimus

Työsopimus – mitä kannattaa miettiä kun tekee työsopimuksen Saksassa?

Upeaa, mahtavaa! Työnhaku on onnistunut ja nyt pitäisi vielä sopia ehdoista ja allekirjoittaa työsopimus. Mihin tahansa paperinpalaan ei nimeään kuitenkaan kannata rustata. Sopiminen on Saksassa(kin) tarkkaa puuhaa ja tavallinen työsopimus usein huomattavasti pidempi kuin suomalainen vastineensa. Työsopimuksesta säädetään Saksan siviililain pykälässä (BGB) 611–630. Se sisältää mm. työsuhteen pituuden, työn kuvauksen ja irtisanomisajat. Tähän juttuun olen…
Read more

%d bloggaajaa tykkää tästä: