fbpx
Wolfsburg / Berliini, Saksa
tyosaksassa@gmail.com

Työ Saksassa -blogi

Työ Saksassa -blogi on suunnattu kaikille Saksassa työskenteleville tai saksalaisesta työelämästä kiinnostuneille. Sivustolla käsittelen työelämää laajasti, cv:n kirjoittamisesta paikallisiin tapoihin ja työlainsäädäntöön. Oman huomionsa saa työnhaku, opiskelu ja yrittäjyys. Blogissa kerron case-esimerkkien ja haastattelujen kautta suomalaisista työntekijöistä ja yrityksistä Saksassa. Tutustuessasi blogiini tutustut saksalaiseen työkulttuuriin ja sen erilaisiin puoliin suomalaisnäkökulmasta.

Miksi kulttuurin ymmärtäminen on tärkeää?

Kulttuuri kuvaa ihmisen arvomaailmaa, tapaa ajatella ja käytöstä. Se on omaksumiemme arvojen ja ympäristön vaikutuksen tulosta. Tärkeimpiä aspekteja kahta kulttuuria verratessa on mielestäni positiivinen kulma: Kumpikaan kulttuuri ole lähtökohtaisesti huonompi kuin toinen. Vieras työkulttuuri voi olla täynnä haasteita, mutta on tärkeä kääntää ennakkoluulot tiedoksi ja ylittää kulttuurierojen muurit ensin omissa ajatuksissa ja sitten käytännössä. Kärjistyksiä on vaikea välttää, kun puhuu tai kirjoittaa kulttuurieroista.

Olen tehnyt kulttuuri-aiheesta myös E-kurssin, jota voit kurkata täältä: Saksalainen työkulttuuri

Työ Saksassa

Saksassa ollaan muodollisempia kuin Suomessa.

Saksalla on monet kasvot

Työkulttuurin suhteen ei  ole olemassa ”yhtä Saksaa”. Suuresta maasta löytyy yrityksiä super-luovista start-upeista perinteisiin keskisuuriin perheyrityksiin ja monikansallisiin konserneihin, joissa monet perinteiset tavat eivät enää päde. Niistä on kuitenkin hyvä tietää. Julkisen- ja kolmannen sektorin puolella organisaatiokohtaiset vaihtelut voivat olla vielä suurempia. Lisäksi pitää muistaa, että myös persoona vaikuttaa käytökseemme. Emme itsekään halua olla ”se suomalainen”, kun viitataan kulttuurisiin stereotypioihin.

80 miljoonan asukkaan maassa myös sijainti Itä- ja Länsi tai Pohjois- ja Etelä-Saksassa voi vaikuttaa yrityskulttuuriin ja tapoihin. Suomalaisesta perspektiivistä on tärkeä ymmärtää, että Saksa ei ole yksi valtio samalla tavalla kuin Suomi, vaan koostuu osavaltioista, joilla on laaja itsemääräämisoikeus. Työlait ovat tosin kaikissa osavaltioissa samat, mutta kulttuuri ja tavat vaihtelevat eri puolilla Saksaa, ja esimerkiksi Saksan jaon aikaiset perinteet näkyvät edelleen voimakkaasti myös työelämän toimintatavoissa.

Meidän on tärkeää tulla toimeen ympäristömme kanssa, koska työn saamiseen tai työssä pärjäämiseen vaikuttavat vahvasti henkilökohtaiset suhteet, emme siis kilpaile ainoastaan tuotteilla ja hinnoilla. Hyviä suhteita on vaikea luoda jos ei tunne ihmisiä ja heidän tapojaan.

Samat asiat eivät välttämättä toimi Berliinissä ja Bayerissa, mutta luettuasi tätä blogia ymmärrät saksalaista työmentaliteettia keskimäärin hiukan paremmin.

Tervetuloa mukaan!

Maria

Blogi_Kumpi Saksa (1)

Saksan monet kasvot: Mikä toimii Bayerissa, ei välttämättä toimi Berliinissä.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: